Новото тролейбусно депо ще е готово до края на декември
Новото тролейбусно депо ще е готово до края на декември / dariknews.archive

На пресконференция в Заседателната зала на Община Плевен бяха представени резултатите по реализацията на проекта „Изграждане на ново тролейбусно депо - инженеринг" в рамките на проект „Интегриран градски транспорт на Плевен.

В срещата участваха ръководители по проекта и кмета на Плевен Георг Спартандки и неговият заместник Невена Иванчева.

На срещата стана ясно, че до края на декември 2015 г. депото трябва да бъде готово, след което ще започне да обслужва подвижния състав на тролейбусната мрежа в града. То е оборудвано с автомивка, камера за боядисване, изграден е подемник осигурявящ достъпна среда.

От начало тролейбусното депо ще бъде обслужвано от наличния персонал като предстои назначаването на между 10 и 15 нови служители - механици и охрана. Това обясни шефът на „Тролейбусен транспорт" в Плевен Ангел Несторов.

С пускането в експлоатация на новото депо, Плевен ще се облекчи от домуващите по улиците тролеи, а модерното оборудване на депото ще осигури по-качествено обслужване за гражданите.
Плевенското депо е единственото новоизградено в страната от 1988 г. насам.

Ангел Несторов коментира, че приходите от реклама в „Тролейбусни превози" са намалели наполовина поради изискването, новите тролеи да не се използват за реклама, която се лепи по тях през първите пет години о закупуването им.

След пускането на новите линии в Плевен, покритието на града от транспортната мрежа става 92%.
Официалното им пускане в експлоатация се очаква да стане през февруари 2016 г.

Новото тролейбусно депо е с капацитет 70 места за домуване на подвижния състав, разположено е на терена срещу МБАЛ „Св. Панталеймон" в жк „Дружба".
Стойността му е 6 959 886 лв. с ДДС
Общата площ на тролейбусното депо е 13 275 м2. Подходът към него се намира на ул. „Александър Малинов", по която минава трасето на тролейбусни линии №5 и №8, което позволява безпрепятствено прибиране и излизане на тролейбусите. На терена са изградени: контролно-пропускателен пункт и администрация, контролно-технически пункт и механизирана мивка, сервизно хале, бояджийно-тенекеджийно помещение, площадка за паркиране на тролейбусите с покрити паркоместа.
Разгърнатата застроена площ на сградите е 2 750,97 м2.
Оформени са 2 745 м2 зелени площи, като 473,20 м2 са заети от дървесна растителност.