Белгия може да забрани сциентоложката църква
Белгия може да забрани сциентоложката църква / снимка: Guliver/Getty Images

Сциентоложката църква е застрашена да бъде забранена в Белгия , след като 11 нейни членове в понеделник се изправиха пред съда по обвинения в измама, изнудване и нарушения на личния живот, съобщи radaronline.com.

Съдът идва след проверки през 1997 и 2008 г. за начините, по които църквата набира средства за работата си, както и за начините на привличане на нови членове, уточняват от АФП. При последното разследване представители на властите провериха обвиненията, че сциентоложката църква се опитва да привлече за свои членове хора, на които обещава несъществуващи работи.

Бивш ковчежник заявил под клетва, че „приходите бяха средно по 5500 долара седмично, като 2200 идваха от продажбата на книги и видеозаписи, а останалите от курсове и обучение“. Става дума за периода, през който неназованата жена работила за тази църква до 2005 г. Тя допълва, че на нея не й била заплащана работата за църквата, но и не й искали такси, макар че нейният съпруг платил 11 000 долара за обучение във вярата.

Говорител на църквата каза, че влизат в делото с намерението да търсят признаване на основните права на своите белгийски членове. Той допълнил, че не само отрича обвиненията, но и че представяната от него институция щяла да изобличи сериозните съдебни злоупотреби срещу нея през последните 18 години.

Източник: БГНЕС