Обявяват Майка Тереза за светица
Обявяват Майка Тереза за светица / снимка: Guliver/Getty Images

Покойната Майка Тереза от Калкута - носителка на Нобелова награда, посветила живота си на грижата за най-бедните - ще бъде обявена от Римокатолическата църква за светица на 4 септември 2016 г., съобщи днес Ватиканът, цитиран от световните агенции.

Папа Франциск предприе стъпка към канонизирането й, като одобри указ, с който се признава второ чудо, смятано за резултат от молитвите й към Бога.

17 октомври: Майка Тереза е удостоена с Нобелова награда за мир

Конгрегацията по беатификацията (органът на Ватикана, който преценява дали има основания някой да бъде обявен за "блажен") призна за чудо необяснимото от научна гледна точка излекуване на 35-годишен бразилец от множество мозъчни тумори, станало благодарение на молитвите на Майка Тереза.

Обявяват Майка Тереза за светица
netinfo
Признаването на извършено чудо е част от процедурата по канонизиране на светци в Католическата църква.

През 2002 г. беше признато първото чудо на Майка Тереза, което проправи път към обявяването й за блажена, но процесът по канонизирането изисква да бъде признато и второ чудо.

Майка Тереза е албанка, родена през 1910 г. в Скопие. Тя обаче работи главно в Индия, в Калкута, където през 1950 г. основава милосърдни мисии. През 1979 г. е удостоена с Нобелова награда за мир, а през 2003 г. папа Йоан-Павел Втори я обявява за блажена.

Майка Тереза почина на 5 септември 1997 г. на 87 години.

Обявяват Майка Тереза за светица
netinfo

Източник: БТА