Майстор Цветко грабна наградата Супербрандс в категория „Месни продукти
Майстор Цветко грабна наградата Супербрандс в категория „Месни продукти / netinfo

На бляскава церемония обичаната българска марка месни деликатеси „Майстор Цветко" получи своята заслужена награда Супербрандс в категория „Месни продукти" за България. Това е изключително голямо признание за малкия симпатичен месар от Врачанския Балкан, познат ни от анимираната реклама, който неуморно твори своите месни шедьоври в своята месарница и радва с тях ценителите на добрата храна.

Верни на традицията да правим интервю с добрия майстор всеки път, когато добрата сполука го споходи, и този път се отправихме към Враца, за да открием извора на вдъхновението му и да си поговорим с него за супернаградата, за предстоящите празници и за важните неща в живота.

-Майстор Цветко, как един малък производител грабна тази силна награда?

-Аз съм казвал и преди, че наградите - големи и малки - сами по себе си нищо не значат - започва внимателно майстор Цветко и очите му весело проблясват. Обръща се зад себе си и ни сочи стена, отрупана с медали и отличия - Виждате ли тази стена? Имам толкова медали и награди, че вече забравям кой от кога е, за какво е. Не е медалът онова, което прави вкусния продукт, не е грамотата онова, заради което си лягам доволен вечер. Да дадеш на някой, който се труди, сладка вечеря - ей това е най-хубавото. Вкусен хляб, парче сушеница или суджук, отчупен направо от подковата, така вкусен, че да го нарежеш на големи парчета, или да нарежеш дъхава луканка и да я редиш за скъпи гости, да режеш парчетата и да се усмихваш, докато внимателно по навик хапваш на всеки три по едно - ей това е, което топли. Да зарадваш сърцето на човек, да му стане хубаво, че те е взел, че те е избрал да сподели делника и празника си с теб - ето го медалът.

-Ти прати да ти вземат наградата и каза да кажат нещо от твое име?

-Казах и пак мога да го кажа. Моите хора ми направиха конферентна видео връзка - модерна работа. Стоях си у дома, в подножието на Балкана, и гледах тази хубава церемония, това прекрасно награждаване, тези страхотни мощни марки, сред които моята за пръв път. И хората, развълнувани, като си вземаха наградата, все за потребителите говореха. Потребителите това, потребителите онова, да следваме потребителите. А аз си стоях под звездите - топла беше онази нощ още - и слушах гората и си мислех, че има още нещо, че нещо друго, по-важно има, което във вълнението си всички пропускаме. И казах на онова момиче, което пратих да вземе наградата - кажи им - „Не потребителите, хората да гледат. Да мислят за хората. Защото преди да станат наши потребители, всички са хора. И те като хора отиват в магазина и като хора избират за какво да си дадат левчетата - не като потребители."

Майстор Цветко грабна наградата Супербрандс в категория Месни продукти"
netinfo
-Коледните и новогодишни празници вече чукат на вратата. Какво са за теб те?

-За мен винаги празникът е да се съберат много хора на едно място, които се обичат, на които им е топло, когато са заедно. Това е семейството, на първо място. После - верните приятели, със сърце, както се казва. На трето място е да дадеш на онзи, който няма. Който няма близки, дом, родители, хора, които да го стоплят. Всеки празник е така, но особено Коледа и Нова година ние, българите, свързваме с богатата трапеза, за да имаме берекет и догодина. Вземете си от моето филе „Одесос", то е уникално на пазара, вземете си от моите луканки, от суджука, филе „Елена" да не говорим - той е балкански специалитет, балканджиите му знаем майсторлъка... Обичайте близките си, не се карайте с тях на празника. Махнете с ръка, усмихнете се - всичко се забравя, празниците остават, така сме устроени хората. Не огорчавайте никого. И най-важното - огледайте се хубаво около себе си няма ли някой, на когото му е студено. Без палто или без какво да му стопли душата - човек все зъзне.
Да стоплиш някого е най-хубавото нещо на този свят - с храна, с дума, с мълчание. Стоплете някого тези празници. - Ха сега „наздраве!" - казва с променен глас майстор Цветко и ни сипва от онова, хубавото червено вино, с което ни изпрати и предния път, заедно с няколко ароматни петалки.

Тръгваме си замислени от месарничката на Майстор Цветко. И в главата ни е все: „.. защото преди да станат наши потребители, всички са хора." И си мислим вече кого да стоплим тези празнични дни. И си мислим - голям майстор е Майстор Цветко. И на луканката, и на филето, и на специалитетите, и на душата.

Светли празници и от нас, скъпи читатели!

Кадри от награждаване на Майстор Цветко можете да видите ТУК