Юнкер: Силно, силно, силно подкрепям България за Шенген
Юнкер: Силно, силно, силно подкрепям България за Шенген / БГНЕС

Силно, силно, силно подкрепям България за Шенген. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел. Той прекъсна за момент брифинг на министър-председателя Бойко Борисов, за да го поздрави и да изрази подкрепата си.

Отлагат решението за приемането ни в Шенген, ще чакаме поне до 2017 г.

Премиерът благодари на всички свои колеги от Европейската народна партия, които днес са дали нашата страна за пример и са настояли България да бъде приета в Шенген като награда за начина, по който управлява своите граници. Борисов изрази категоричната подкрепа на нашата страна за идеята на Европейската комисия за обособяването на общоевропейска гранична агенция. България се справя сама (с охраната на границите), ако има финансова помощ, не бихме отказали. Нека всички се стегнат сами да се оправят, а ако не могат - другите да им помогнат. Така премиерът коментира предложената от ЕК възможност екипи на общоевропейската агенция да предприемат намеса в погранични райони на ЕС, дори и без да са били викани от съответните национални власти, в случай на криза.

ЕК: България и Румъния отговарят на изискванията за Шенген

Премиерът заяви, че е категорично против идеята държавите, които приемат малко или отказват да приемат мигранти, да получават ограничени еврофондове. Не сме поставяли никога въпроса за стотиците милиони, които харчим за охраната на шенгенската граница, това е наш дълг към всички останали. Тази тема, по този начин повдигната, може да създаде много трусове в ЕС и да постави в деликатна ситуация много премиери, коментира Борисов.

По повод изявлението на руския президент от днес за газопровода "Южен поток" и България, Борисов посочи, че Владимир Путин е наясно, че спирането на проекта е било не заради това, че нашата страна е била срещу Русия, а защото изпълнява като лоялен член на ЕС всички наложени санкции и разпоредбите на третия енергиен пакет.

По повод исканията на Великобритания за промени в законодателството на ЕС, с които да се ограничи получаването на социални придобивки от чужденци, Борисов изрази очакване темата да бъде обсъдена.

"Това, че Европа е направила така, че хората десетилетия наред да си плащат данъците и осигуровките, и впоследствие да имат добро бъдеще в пенсионна възраст или при безработица, не означава, че притокът на хора, които искат да живеят по-добре, трябва да продължи до безкрайност. Всеки народ е длъжен да подреди страната си така, че да си живее добре на своя територия. Не може това, което те са си изградили години наред, да бъде ползвано от всеки, който прецени", допълни министър-председателят.

Източник: БТА