Христо Иванов положи държавния печат върху закона за промени в Конституцията
Христо Иванов положи държавния печат върху закона за промени в Конституцията / снимка: БГНЕС

Министърът на правосъдието в оставка Христо Иванов положи държавния печат върху закона за промени в Конституцията, информира МП.

Непосредствено след това оригиналът на приетия нормативен акт с восъчния печат бе върнат в Народното събрание за съхранение.

За разлика от останалите актове на парламента, които се подпечатват със сух релефен печат, восъчен релефен печат върху червен восък се поставя под приета нова конституция, под закон за изменение и допълнение на Конституцията, както и под решение на Народното събрание за свикване на Велико народно събрание. Восъчен релефен печат се поставя и под указите на президента за насрочване на избори за Велико народно събрание.

Държавният печат се полага от министъра на правосъдието след като оригиналът на съответния акт вече е бил подписан от председателя на Народното събрание.

Министърът на правосъдието удостоверява с подписа си полагането на държавния печат върху съответния акт, след което оригиналът се връща за съхраняване в Народното събрание, съответно в администрацията на президента.