Кадровиците на Темида пак не избраха Нели Куцкова за шеф на САС
Кадровиците на Темида пак не избраха Нели Куцкова за шеф на САС / netinfo

Висшия съдебен съвет отново не избра председател на Софийския апелативен съд. За трети път без ясни аргументи кадровиците на съдебната власт отхвърлиха кандидатурата на единственият участник в конкурса за ключовия пост - Нели Куцкова. Срещу нея гласуваха 11 от членовете на съвета. Изборът беше предшестван от изказване на премиера Борисов, който само преди няколко дни в ефира на Дарик открито разкритикъва Куцкова.

И по време на днешните дебати, както предишният път през април, членовете на ВСС не изразиха конкретни мотиви за това защо Куцкова не е подходяща за поста. Единствено от изказването на председателя на етичната комисия в съвета Ясен Тодоров станаха ясни мотивите срещу кандидатурата на Куцкова. Според него все по-поляризирани и разделени са съдийската и прокурорската общности в момента и, ако Нели Куцкова бъде избрана за шеф на САС тези процеси ще се задълбочат. Общественият натиск не е по-малко опасен от корупционния, допълни в заключение Ясен Тодоров, очевидно визирайки активната гражданска дейност на Куцкова. В отговор на изказването му самата съдийка заяви, че го е попитала защо етичната комисия в съвета, чийто председател е той, й е дала такава висока оценка след като според него тя се явява разединител:

"Призовах всеки, който счита, че аз упражнявам натиск върху съдиите и бих упражнявала обществен натиск, който прилича на корупционен, да попита съдиите от Софийския окръжен съд през 11-те години, когато съм била председател на Софийския окръжен съд, има ли един случай аз да съм упражнявала натиск върху съдии по каквито и да е причини", каза Куцкова.

Тя обърна внимание и на факта, че не е чула мотиви против личността си или професионалните си качества, а единствено против политическото си минало като заместник-министър на правосъдието в служебния кабинет на Стефан Софиянски и кандидат за вицепрезидент. Тя допълни още, че изборът и решението на ВСС днес остават неясни: "Който си позволява много да приказва и да се противопоставя на силните на деня, няма шанс да бъде оценен от гледна точка на професионалните му качества".

Коментар на тема зависима ли е Куцкова или не освен членовете на ВСС направи и минала седмица премиерът Бойко Борисов. В ефира на Дарик по адрес на Куцкова той заяви: "Не ми се вижда сериозно определени съдии, които са били политици или са кандидатствали за политически постове да се правят на обективни". Изказването на премиера беше разкритикувано по време на дебатите във ВСС днес. "Изказванията на премиера показват, че той или не разбира разделението на властите или не желае да се съобрази с тях", каза Галина Карагьова, в подкрепа на Куцкова. Правосъдния министър в оставка Христо Иванов също беше категоричен, че е време да се сложи край на тази практика.

А на въпроса какво е посланието, което ВСС отправи към съдиите, които изразяват гражданската си позиция тези дни, Нели Куцкова коментира:

"Моето мнение е, че се показва, че който си позволява много да приказва и да се противопоставя на силните на деня, няма шанс да бъде оценен от гледна точка на професионалните му качества. Но моето послание към колегите е да не се подават на това".

Съюзът на съдиите в България иска оставките на всички членове на ВСС

След решението на ВСС днес ССБ поиска оставките на всички членове на съвета. Организацията призова най-вече онези от кадровиците, които "имат чувство за лично достойнство и чест".

Последното заседание на ВСС преди празниците започна с протест срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Група тиийнейджъри застанаха мълчаливо с плакати и лозунги срещу Панов, провокирани от изказването му по време на 135- годишнината на ВКС. В речта си по време на церемонията тогава Панов остро разкритикува политическото статуквото у нас и призова колегите си кажат „не" на страха и да не допускат мълчанието да ги „превърне в страхливци".