Тайна лаборатория на Apple работи по LCD монитори
Тайна лаборатория на Apple работи по LCD монитори / снимка: БГНЕС, архив

Технологичният парк "Синджу", който се смята за "Силициевата долина на Тайван" потвърди, че съществува лаборатория, която се използва от американската корпорация „Епъл" (Apple), без да бъде афиширано.

Тайванското Министерство на икономиката обяви от своя страна, че "приветства" появяването й. Съобщението е на вестника от Тайпе „Чайна пост", който коментира разпространена от агенция „Блумбърг" информация за нова "секретна" лаборатория на Apple.

Apple създава смарт пръстен

Вестникът уточнява, че лабораторията е започнала работата си на 15 април тази година в индустриалната зоната Лунтан на технологичния парк. Тя се намира в сграда, в която преди това е работила компанията Qualcomm Panel Manufacturing - филиал на американския производител на системи за безжична комуникация „Куолкъм".

Съобщава се, че на обекта в момента работят около 50 инженери, които имат за задача да подобрят технологията на дисплеите с течни кристали. За тази цел са били наети бивши служители на Qualcomm и на местната тайванска компания AU Optronics.

Apple създава свой електромобил до 2019-а

Според "Чайна пост", целта на този проект е опит на Apple да създаде по-тънки, по-ярки и по-малко енергоемки дисплеи за своите устройства, включително за смартфоните iPhone, таблетите iPad и компютърната линия Mac. Собствена разработка на екрани би позволила на Apple да стане по-малко зависима от фирмите, които доставят екраните с течни кристали (LCD монитори) като „Самсунг" (Samsung Electronics), „Ел Джи" (LG Display), „Шарп" (Sharp) и Japan Display Inc.

Samsung плаща на Apple над $500 млн. за нарушаване на патентни права

По-рано агенция "Блумбърг" побликува информация, че разработките на Apple се провеждат в условия на висока секретност. Лабораторната сграда в Тайван с нище не се отличава от останалите многобройни други промишлени сгради, разположени край нея в индустриалната зона.

Източник: БГНЕС