Шефът на югославското разузнаване при Милошевич отново на съд
Шефът на югославското разузнаване при Милошевич отново на съд / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Трибуналът за военни престъпления в бивша Югославия отмени оправдателните присъди на двама високопоставени представители на режима на бившия югославски лидер Слободан Милошевич. Съдът също така нареди техните дела да бъдат разгледани отново.

Ръководителят на разузнаването на Милошевич Йовица Станисич и неговият заместник Франко Симатович са обвинени в това, че са ръководили сръбски отряди за убийства по време на войните в Югославия през 90-те.

В Хага убиха свидетел на защитата на сръбския генерал Ратко Младич

Двамата бяха оправдани през 2013 г. по пет обвинения във военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на балканския конфликт.
Техните дела „трябва да бъдат разгледани отново по всички обвинения в обвинителния акт", заяви съдия Фраусто Покар като допълни, че първоначалните съдии в делата са допуснали грешки по няколко точки от закона.

Прокурори обвиниха двамата мъже на 65 години в организирането, финансирането и спонсорирането на сръбски паравоенни групи в периода 1991 г. - 1995 г. Сред тях са и отрядите „Червените барети" и „Тигрите на Аркан" на сръбския командир Желко "Аркан" Ражнатович. Станисич и Симатович също така са обвинени и в това, че са част от криминална организация, която включва и Слободан Милошевич, както и лидерът на босненските сърби Радован Караджич.

Осем сърби обвинени за клането в Сребреница

Двамата мъже ще очакват повторното провеждане на делото в ареста на трибунала, въпреки че все още не е ясно кога ще бъде преразглеждането.

Източник: БГНЕС