Протест срещу конституционните промени в навечерието на третото четене в НС
83235
Протест срещу конституционните промени в навечерието на третото четене в НС
  • Протест срещу конституционните промени в навечерието на третото четене в НС

Пореден протест срещу промените в Конституцията събра стотици хора пред Съдебната палата. Събралите се недоволни хора се отправиха на шествие към Народното събрание, къдато към тях за първи път се присъединиха и природозащитници, които настояват за горска и съдебна реформа.

Стотици хора се събраха, за да изразят недоволството си пред Съдебната палата, а впоследствие и пред Народното събрание, като те смятат, че тази вечер е последният им шанс да се чуе гласът им, тъй като в сряда в пленарна зала е третото четене на конституционните поправки.

Тази вечер държаха речи, а освен това имаше и музикално оформление. Звучаха творбите на Йохан Себастиан Бах, като според организаторите идеята е "Темида да си отвори очите".

После протестиращите се насочиха към Ректората на Софийския университет, като бяха направени опити да се разкъса полицейският кордон. Не се стигна до сериозни сблъсъци при инцидента. Част от хората си тръгнаха от протеста, като от 500 души в пиковия момент недоволните намаляха до около 150 души. Една част от протестиращите решиха да останат пред парламента, а друга ще се опита да намери начин да стигне до Ректората на Софийския университет. Около 20.30 часа протестиращите се разотидоха.

Демонстрациите започнаха, след като в сряда миналата седмица парламентът не подкрепи една от спорните поправки в Конституцията, предложена от Реформаторския блок и правосъдния министър Христо Иванов.

Всичко за оставката на Христо Иванов като правосъден министър вижте ТУК

След това Иванов подаде оставката си от трибуната на парламента с аргумента, че не среща политическа подкрепа, за да проведе готвената дълго време съдебна реформа.

Именно тези промени станаха причина ДСБ да оттегли подкрепата си за кабинета и да мине в опозиция.

Всичко за минаването на ДСБ в опозиция вижте ТУК

Вчера временната комисия по въпроса в парламента прие на трето четене поправките във Върховния закон за съдебната реформа, като между второ и трето четене не се правят промени по същество, а само редакционно-технически поправки.

Без промени депутати гласуваха текстовете, довели до оставката на Иванов

В сряда е третото четене на промените в зала.

Видео: Novanews.bg

снимка, скрийншот: Kamerite.bg