Арестуваха тайландец, обидил кучето на краля
Арестуваха тайландец, обидил кучето на краля / ThinkStock/Getty Images

Потребител на интернет, който от миналата седмица е задържан в Тайланд, е преследван по съдебен път за обида на държавния глава, след като не проявил нужното уважение към кучето на краля, предаде Франс прес.

27-годишният мъж, който работи в автомобилната индустрия, е обвинен, че на страницата си във Фейсбук направил коментар, с който превърнал в посмешище кучето на краля, поясни неговата адвокатка.

Военният трибунал в Банкок, който се е заел с разглеждането на аферата, отказа коментар.

В Тайланд кралското семейство е защитено от един от най-рестриктивните закони в света. Всеки, който обиди почитания като полубог крал Пумипон Адулядет, съпругата му, престолонаследника или регента, може да получи 15-годишна присъда.

Кучето на краля - Тонгденг има символична власт, която в миналото е използвана от монарха, за да оповести съветите си към нацията. На Тонгденг е посветен анимационен филм, който от началото на декември се прожектира в тайландските киносалони по повод 88-ата годишнина на краля.

Обвиняемият Танакорн Сирипайбун, който бе задържан в района на Банкок, рискува да получи 37-годишна присъда по няколко обвинения - за обида на държавния глава, за неспазване на закона в областта на информатиката и защото на страницата си във Фейсбук е качил инфографика за корупционна афера, която тревожи хунтата.

Източник: БТА