Студенти попитаха вицепрезидента защо политиците живеят в паралелен свят
Студенти попитаха вицепрезидента защо политиците живеят в паралелен свят / снимка: DarikNews.bg

Като общество сме в преход вече 25 години, изредиха се много правителства, но нито едно от тях досега нямаше куража да изведе пред скоба темата за бедността, да я направи приоритетна.  С тези думи се обърна вицепрезидентът към студенти от Стопанския факултет на ВТУ. Във висшето училище Маргарита Попова изнесе лекция на тема “Власт и лидерство”.

Вицепрезидентът бе придружавана от областния управител проф. Пенчо Пенчев, който е и преподавател в Стопански факултет. На дискусията присъстваха и активно се включваха студенти от специалностите „Публична администрация“, „Маркетинг“, „Финанси“, „Туризъм“, „Стопанско управление”. Бъдещите висшисти не скриха своя песимизъм относно грижата на държавата за младото поколение и перспективите пред завършващите студенти. По някои от темите те бяха остри и критични.

„Защо България не е оправила своите граждани, а приема чужди?“, „Трудът тук е зле платен за разлика от Германия и САЩ, как да останем тук, как да създадем семейства?“, „Защо политиците живеят в паралелен свят, защо не правят нищо да преодолеят бедността на народа?“, „Защо политиците твърдят, че обичат народа, а идват с охрана и с полицаи на срещи с хората?”, бяха само част от въпросите, които студентите зададоха на вицепрезидента.

„Дискусията ни показва защо държавата не тръгва напред– в основата на всичко е моралната разруха и престъпването на законността. Липсата на морални ценности, на ред и законност, и на икономически просперитет, водят до това състояние”, обобщи Маргарита Попова.

Тя поощри младежите да са все така мислещи, и не крият своя справедлив гняв. На огорчените заявки на доста студенти, че ще напуснат България, защото нямат бъдеще тук, тя ги увери, че и в чужбина щастието не е пълно. По думите й дълговата, финансова и икономическа криза, се дължат на безмерната корупция в света и на контрабандата, поддържана от малък световен елит.

Вицепрезидентът сподели, че няма самочувствие да дава рецепти за по- добро бъдеще, но че има мечти за една по-просперираща България след 20 години, когато част от младите хора са начело на управлението и работят за страната си, за Балканите и за Югоизточна Европа.

Днешната дискусия е част от цикъл лекции, който се организира от повече от две години в Стопанския факултет. В регулярни срещи със студентите дискутират публични личности, като на темата на проекта е „Учим се от практиката“. По късно днес вицепрезидентът Маргарита Попова и ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов раздадоха дипломите на абсолвенти от професионално направление „Администрация и управление”  на Стопанския факултет. Дипломираните са 280 души, отличните студенти са 109, а пълните отличници – 7.