Проблемите в здравната система гонят младите ни лекари в чужбина
Проблемите в здравната система гонят младите ни лекари в чужбина / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Проблемите в здравната система гонят младите ни лекари в чужбина
83230
Проблемите в здравната система гонят младите ни лекари в чужбина
  • Проблемите в здравната система гонят младите ни лекари в чужбина

509 млади лекари тази година са пожелали да напуснат страната ни и да се реализират в чужбина. Броят им е малко по-малък от миналогодишния, когато от България са си тръгнали 539 лекари, но отново е съществен, отчитат от Българския лекарски съюз.

На първо място сред напускащите са хирурзите, последвани от акушер-гинеколозите, а като най-предпочитана от всички тях страна в Европа за пореден път се явява Германия.

Статистиката, която ежегодно от Лекарския съюз представят, показва тенденция на леко увеличение на напускащите България лекари. Тревожният факт обаче е, че голямата част от тях са току-що завършили, информира д-р Юлиян Йорданов, зам.-председател на организацията.

"Не само парите са причината тези млади хора да напускат и да работят и специализират в чужбина. Голям процент от тях посочват и проблемите, които има в нашата здравна система. За тази година сме издали 509 сертификата, което е малко по-малко от миналата година, когато бяха 539. Но това хич не е малка цифра", посочи д-р Йорданов.

На първо място сред напускащите са хирурзите, следвани от акушер-гинеколозите. Трети са анестезиолозите, което говори, че след време ще имаме проблем с тези основни специалности.

"Най-много желаещи има за Германия, на второ място е Англия. След това следват Ирландия, Франция, напоследък скандинавските страни. Обезпокоително е, че много лекари с две специалности искат сертификати да работят в чужбина. Това са млади колеги, вече изградени като лекари, и ние ги губим като потенциал за нашето здравеопазване", каза още той.

За четвърта поредна година от Лекарския съюз отпуснаха едногодишни стипендии на някои млади лекари, в размер на 400 лв. месечно. Тази година от съсловната организация са събрали средства за 61 лекари. За сравнение през 2014-а със стипендии бяха удостоени 52-ма млади медици.