Снимки с отрязани глави в телефоните на бежанци в Норвегия
Снимки с отрязани глави в телефоните на бежанци в Норвегия / БГНЕС

Телефоните на стотици търсещи убежище сирийски бежанци, които влизат в Норвегия, били пълни със снимки на „екзекуции" и „отрязани глави". Разкритието излиза на бял свят с нарастването на страховете, че „Ислямска държава" (ИД) използва миграционната криза, за да проникват нейни активисти в Европа след кървавата баня в Париж от 13 ноември.

Ислямска държава планирала инвазия в Европа чрез бежанци

При претърсване на личните вещи и телефоните на бежанците след пристигането им на границата полицаите открили, че били налице стотици снимки и видеозаписи, на които са запечатани екзекуции, извършвани от джихадистите на ИД, брутални наказания и както и снимки, на която хора държат в ръцете си отрязани глави. Ужасяващата фототека съдържала също така снимки на мъртви деца и други жертви на войната, престъпления и тероризъм.

Също така били открити редица снимки на знамена на ИД, както и символи на други терористични организации, допълва норвежкият вестник Nettavisen.

4000 джихадисти са влезли с бежанците в Европейския съюз

Ерик Хогланд, шеф на норвежката програма за бежанците, допуска, че наличието на снимките в телефоните може и да е по невинни причини. Желаещите убежище може би носят тези доказателства като свидетелство за ужасите, от които се опитват да избягат. Но също така може да използват ужасните кадри за улесняване на преминаването си през контролираните от джихадисти райони.

Според полицейски източници големият брой нахлуващи към Норвегия бежанци от лятото насам означава, че проверките за сигурност са по-разхлабени и не се проверява миналото на хората, които влизат в страната. Служителите от имиграционната полиция на Норвегия са принудени да работят извънредно и под голямо натоварване поради големия брой желаещи да получат убежище в страната.

Източник: БГНЕС