Съдът оправда Емилия Масларова, държавата ще плаща разноските по делото
Съдът оправда Емилия Масларова, държавата ще плаща разноските по делото / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Съдът оправда Емилия Масларова, държавата ще плаща разноските по делото
83224
Съдът оправда Емилия Масларова, държавата ще плаща разноските по делото
  • Съдът оправда Емилия Масларова, държавата ще плаща разноските по делото

Софийският градски съд оправда напълно бившия социален министър от тройната коалиция Емилия Масларова. Тя е подсъдима заедно с още петима души за присвояването на над 11 млн. лв. Според обвинението, чрез злоупотреба със Закона за обществените поръчки Масларова и тогавашните й подчинени са задигнали крупната сума, която е трябвало да бъде похарчена за ремонт на социален дом в Стара Загора.

Емилия Масларова и всички подсъдими по делото - бившият заместник-министър Димитър Димитров, главният секретар на министерството по онова време Иван Пенев, бизнесменът Венцислав Драганов, Михаил Методиев и Росен Стефанов, бяха напълно оправдани.

Знаковият процес стартира през 2010 година и едва сега приключи на първа инстанция. Освен, че оправда бившата министърка, съдия Димитрина Ангелова определи разноските по съдебния процес за последните пет години, които надхвърлят 25 хил. лв., да останат за сметка на държавата.

Прокурорът по делото Калин Софиянски беше категоричен, че ще протестира решението на съда пред втората инстанция.

"С цялото ми уважение към съда тази присъда е неправилна. При всички положение ще я протестираме и тези факти при тази истина има престъпление. Не е възможно, когато едно строителство струва 8 млн., а държавата предоставя за това строителство 19 млн. и експертите установяват, че само 9 млн. ги има в сградата, в строително-монтажни работи, този процес да не е свързан с нарушение и престъпление", каза той.
Според адвокат Ина Лулчева, която защитава Емилия Масларова по делото решението на съда се основава на задълбочен поглед върху делото, докато прокуратурата е проявила несериозно отношение.

"Разбира се, че се поставя въпросът за загубеното време, загубените пари, разходите, които това коства на съдебната система изобщо извън тези 25 000 лева за експертизи. Но беше поредният случай, в който липсата на доказателства за извършено престъпление се заменяше с тези непрекъснати внушения. Това говори за несериозно отношение изобщо на обвинението към това, с което се захваща и ангажира и съда и хората. Твърдя, че никой министър не знае колко струват плочките на пазара и че не му е работа. И че ако ние въвеждаме на министъра задължение да знае колко ще струват плочките, то значи той да не си върши другата работа. Аз не мисля, че който и да е има интерес от това", коментира Лулчева.

Непосредствено след като съдът оневини Емилия Масларова, даде ход по същество на делото срещу Сергей Станишев за изгубените шест секретни документа от времето, в което той беше премиер. През април догодина предстои да бъде разпитан настоящият министър-председател Бойко Борисов. Именно той през 2010 година подава сигнал в прокуратурата срещу Станишев.