Опасен смог надвисна над Шанхай
Опасен смог надвисна над Шанхай / БГНЕС, архив

Китайският мегаполис Шанхай беше обгърнат от най-опасния смог от януари, което доведе до затваряне на училищата и забрана на дейностите на открито. Властите ограничиха също работата на строителните обекти и заводите, съобщи Ройтерс.

Миналата седмица опасни равнища на замърсяване на въздуха в Пекин принудиха градската управа да обяви за първи път червена степен на тревога, което се изрази в ограничаване на движението и спиране на тежкотоварните камиони, както и прекъсване на учебните занятия.

За първи път червен код за замърсяване на въздуха в Пекин (СНИМКИ/ВИДЕО)

Гъстата мъгла, примесена с индустриални замърсявания, падна над Шанхай само ден преди градът да стане домакин на Световната конференция за интернет, на която ще говори президентът на Китай Си Цзинпин. Сред участниците ще бъдат титани от високотехнологичните индустрии и лидери на страни като Русия и Пакистан.

Най-популярните апокалиптични шеги на жителите на Пекин

Завесата от мъгла, която покри икономическата столица на Китай с население над 20 милиона, намали видимостта до минимум и повиши индекса за качество на въздуха на 300 - равнище, което може да донесе дълготрайни последици за човешкото здраве. Равнището на опасните прахови частици във въздуха достигна най-голямото си ниво от средата на януари. Тези частици са основните причинители на асма и дихателни заболявания, според експертите.

Там е най... на Земята (СНИМКИ)

Властите в Шанхай обявиха "жълта", предпоследна степен на тревога и посъветваха възрастните, хората с хронични заболявания и децата да не излизат.

Източник: БТА