Борислав Геронтиев е носителят на тазгодишната награда за лирика Иван Пейчев
Борислав Геронтиев е носителят на тазгодишната награда за лирика Иван Пейчев / снимка: Дарик-Шумен

Борислав Геронтиев е носителят на тазгодишната Национална награда за лирика „Иван Пейчев", която ще се връчи за шести пореден път. Това обяви на пресконференция по-рано днес председателят на дружеството на шуменските писатели и член на журито Антонин Горчев.

Общо 22-ма автори - с 26 техни книги са били номинирани за тазгодишния приз.

„Участието на автори бе изключително авторитетно, престижно и представително, а наградата ще отиде при човек, който наистина я заслужава", заяви Антонин Горчев.

Отличието за 2015 г. е връчено заради стихосбирката му „Моята антология". Наградата му е връчена от 8-членно жури, с председател Боян Ангелов от СБП.

Церемонията по награждаването ще се състои днес от 17:30 ч. в Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров", а наградата ще бъде връчена от кмета на Шумен Любомир Христов. По време на церемонията актьорът Валентин Чанков ще прочете някои от любимите стихове на Борислав Геронтиев. След това кавалерът на тазгодишния приз ще има рецитал.

Борислав Геронтиев е роден в село Градище през 1943 г. Започва творческия си път като журналист в Шумен, той е и първия председател на Дружеството на шуменските писатели, след като то става част от Съюза на българските писатели. Геронтиев е и почетен гражданин на Шумен.