Студенти лекуват роботи, които кашлят и кихат
Студенти лекуват роботи, които кашлят и кихат / Снимка: Диляна Петрова, Дарик Радио Пловдив

Студентите от Медицинския университет в Пловдив са първите в страната, които имат шанс да лекуват роботи в единствения у нас симулационен тренировъчен център.

В импровизираното спешно отделение на МУ-Пловдив студентите ще могат да приложат своите умения на практика върху медицински роботи, които имат реални жизнени функции.

"С тях може да бъде пресъздадено всяко патологично, всяко критично състояние, всяка болест", обясни доц. д-р Благой Маринов, който е директор на тренировъчния център и преподавател във ВУЗ-а

Той допълни, че върху манекените могат да се правят всякакви интервенции и върху тях могат да се оценяват знанията на студентите в края на курсовете на обучението по медицина.

Благодарение на новата методика на обучение студентите се сблъскват с остри състояния като пневмоторакс, оток на ларинкса, научават се да извършват сърдечен масаж и да обдишват пострадали.

Бъдещите лекари признават, че се радват да имат възможността да лекуват не само на хартия. "В зависимост от действията на студентите "пациентът" може да се подобри - ако правилни или да се влоши - ако са неправилни или ненавременни", каза още доц. Маринов.

Подобна апаратура е уникална по своето предназначение не само за страната ни, но и в цяла Югоизточна Европа. Компютърът отчита грешките на студентите, а на монитора се виждат показателите на пациента във всеки един момент.

Тренировъчният център на МУ-Пловдив е предназначен за обучение на студенти от четвърти и пети курс.