Евтиният петрол вещае страховит сценарий за Русия
Евтиният петрол вещае страховит сценарий за Русия / снимка: Thinkstock/Getty Images

"РБК дейли" прогнозира какви ще са последиците за Русия от спада в цените на петрола. Вчера сортът "Брент" се върна към седемгодишния си минимум, а руският Urals за пръв път от декември 2008 г. слезе под 35 долара за барел.

Евтиният петрол носи изгоди на западните страни, консуматорите на горива и на Китай като най-голям вносител на суров нефт. Ценовият спад в сектора като цяло се отразява положително върху световния БВП. В страните вносителки поевтиняването на петрола поддържа растежа и намалява инфлацията, води до подобрение на външнотърговския и бюджетния баланс, пише вестникът.

"Ведомости": Властите в Русия предупреждават, че се задават трудни времена

За Русия обаче петролът по 36 долара за барел означава страховит сценарий. Руският бюджет за 2016 г. е изчислен на база 50 долара за барел. Ако средната му цена догодина бъде под 50 долара, това ще доведе до недостатъчни приходи, което може да се компенсира или с намалени разходи, или с увеличени заеми, или с повече харчове от Резервния фонд, предупреждава изданието.

Останали са обаче малко възможности за свиване на разходите, смята анализаторката Александра Суслина. "Шумотевицата около формирането на сегашния бюджет показва, че в една предизборна година ще е трудно да "орежем" още повече. Затова на практика наистина ще има по-голям дефицит и тогава ще се наложи или някак да харчим от Резервния фонд, или да използваме някакви ресурси назаем", обяснява тя.

Руската рубла с най-ниско ниво от началото на годината

"Независимая газета" пише за поевтиняването на руската рубла, минала вчера символичното равнище от 70 рубли за долар и устремил се към 80. От миналия ноември руската валута се срина почти с 60 на сто, но централната банка приканва населението да не обръща внимание на обезценяването й, пише всекидневникът.

Но курсът на долара пряко влияе върху живота на огромното мнозинство жители на Русия, пише вестникът. Каналите, през които идва това влияние, са известни - от вносните лекарства и мобилните телефони до битовата техника, облеклото, обувките и храните, изтъква "Независимая газета".

Източник: БТА