Новата цена на водата в Габрово се очаква до средата на 2016 година
Новата цена на водата в Габрово се очаква до средата на 2016 година / Габрово ДНЕС

"Кога окончателно ще се разбере ще се вдига ли цената на водата в Габрово?" - този въпрос задава Женина Денчева на инж. Владимир Василев, управител на ВиК-Габрово. Вестник "Габрово ДНЕС" предлага голямо интервю по темата за цената и качеството на водата.

"Цените на предлаганите от ВиК дружествата услуги са държавно регулирани и се определят от независимия орган – Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/.

Във връзка с настъпила промяна на ценообразуващи фактори, съгласно Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги (ЗРВКУ), ВиК-Габрово възнамерява да подаде заявление за нова цена. Заявлението ще бъде подадено в началото на 2016 г., след приключването на финансовата 2015 г.

Решението на Комисията, респективно, евентуалното въвеждане на нова цена, може да се очакват до средата на 2016 г."

Още акценти от интервюто на вестник "Габрово ДНЕС":

Събираемостта на задълженията на клиентите ни е 86% на годишна база. Към момента несъбраните задължения са на обща стойност 1 221 000 лв., от които 1 028 000 са задълженията на граждани.
Искам да подчертая, че проектът за водния цикъл на Габрово обхвана част от водоснабдителната и канализационна мрежа на града, а дружеството експлоатира съоръжения на територията на трите общини Габрово, Дряново и Трявна с обща дължина около 1300 км. Очакваме през следващия програмен период да успеем съвместно с общините да се включим за финансиране на проекти за необхванатите части от ВиК съоръженията.
Сегашното ръководство на ВиК–Габрово наследи рефинансиран заем от Световната банка за 6,6 млн. лв. и стари задължения към Басейнова дирекция за близо 5 млн.лв. Всеки месец дружеството плаща по 51 хил.лв. на Басейнова дирекция, освен текущите такси, и 32 хил.лв. към банката за погасяване на заема. От 2010г. до момента сме изплатили около 6 млн.лв.