Търновските общински съветници с редица предложения за Бюджет 2016 г.
Търновските общински съветници с редица предложения за Бюджет 2016 г. / снимка: Dariknews, Архив

Търновските общински съветници входираха редица предложения, за които настояват да получат финансиране през идната година. Както вече стана ясно, ГЕРБ предлагат в Инвестиционната програма да бъде включено довършването на храма “Възкресение Христово” в парк Руски гробища, както и да бъде извършен ремонт на пътя до Преображенския манастир. Идеята на най- голямата група в местния парламент е да бъдат изградени и два къта за отдих в района на светата обител.

Съветниците от БСП са входирали седем предложения за Бюджет 2016 г. Социалистите настояват родителите с доход под прага на бедността да бъдат освободени от плащане на такса за детски ясли и градини. Червените искат и да бъде създаден публично- частен фонд за подпомагане лечение и рехабилитация на деца с хронични и тежки заболявания. Както преди време съобщиха, съветниците от БСП предлагат още услугата Домашен социален патронаж да обхване всички населени места в общината, студенти и ученици да ползват безплатно библиотеките, увеличаване средствата за младежки дейности. Освен това социалистите настояват общината да осигурява на пенсионерите над 60- годишна възраст минимум четири билета за градския транспорт, а така също да бъдат отпуснати две щатни бройки за експерти, които да помагат на кметове и наместници за работата по проекти.

Червените отправят и редица предложения за Инвестиционната програма за идната година. Сред тях са повече средства за ремонт на пътищата в населените места, завършване на църквата “Рождество Христово”, довършване на недостроеното крило на ЦДГ “Здравец”, ремонт на стълбището край автогара “Юг”, монтиране на осветление на пешеходните пътеки и обновяване на автобусни спирки.

Местните парламентаристи от Реформаторския блок отново настояват през идната година да бъде разкрита институцията общински омбудсман, който да защитава правата и интересите на гражданите. Съветниците предлагат още повишаване на средствата за младежки дейности, както и да се отделят повече пари за общинската програма “Ин витро”. По отношение на Инвестиционната програма, Реформаторите настояват за ремонт на покрива и санитарните възли, както и подмяна на дограмата на ОУ „Димитър Благоев” във Велико Търново. Освен това съветниците предлагат да бъдат реконструирани и санитарните възли на СОУ „Вела Благоева”, както и да бъдат заложени средства за ремонт на Спортното училище.

Реформаторите смятат, че е необходимо в Инвестиционната програма да бъде заложено изграждането на пряка пътна връзка между ул. „Стоян Коледаров” до ул. „Иларион Драгостинов”  в кв. „Бузлуджа”. Съветниците от РБ ще настояват още да бъде изградена детска градина в кв. „Зона В”, да се изградят още площадки, да се заложат подобрения на инфраструктурата, да се отпускат повече средства за населените места, да се постави видеонаблюдение на ключови места с цел превенция на престъпността.

Групата съветници от „Център- БДО- АБВ” предлагат в бюджета за идната година да се заложи разплащане на неразплатени средства по Инвестиционната програма в рамките на финансовата 2015 год., както и да се изготви анализ на възможностите за реализиране на европейски проекти на територията на общината с минимално самоучастие. Местните парламентаристи предлагат да се предвидят средства за финансово участие на Общината в представителния отбор на ФК „Етър Велико Търново”. Друга идея е поетапно намаляване и премахване на таксите за детски градини и ясли за многодетни семейства, както и за родители с минимални доходи или в неравностойно положение.

Изграждане на „легнали полицаи” до училища и детски заведения, монтиране на осветление около пешеходни пътеки, поставяне на светофар в района на кръстовището край старото военно училище, изграждане на велоалея, промяна в транспортната схема, изграждане на автобусни спирки, видеонаблюдение и канализация в населените места, са част от дейностите, които съветниците от групата на „Център- БДО- АБВ” предлагат да бъдат включени в инвестиционната програма.

Месните парламентаристи от „Движение Царевград за Велико Търново” предлагат в бюджета за идната година да бъдат заложени около 110 000 лв. за ремонт на Младежкия дом в старата столица, както и да бъде обърнато внимание на опасни участъци в междублоковите пространства. От движението смятат, че в бюджета трябва да се предвидят средства за мерки за безопасност на движението, както и да бъде поставено осветление на опасни и неосветени участъци. От групата на Стефан Михайлов предлагат да бъдат ремонтирани няколко улици и пътни отсечки, да се предприемат мерки срещу рушащи се сгради, да бъде довършен храмът в парк „Руски гробища” и да се изгради  игрище в района на Спортното училище.

Съветниците от „Движение Царевград за Велико Търново” предлагат да бъдат увеличени заплатите на кметовете на кметства от 550 на 750 лв., както и Общината да отпуска с 35 000 лв. повече годишно за субсидията на театъра в старата столица.

Приоритет на местните парламентаристи от ДПС е ремонт на редица улици в търновския квартал „Света гора”, в това число и реконтрукция на тротоарите. Те ще настояват още в този район да бъдат направени читалище, спортен център, детска площадка, да бъдат поставени и автобусни спирки, да се направи проект за канализация. От ДПС предлагат да се заложат средства за прокарване на път към гробището в Ново село, а така също за изграждането на нови спортна и детска площадка в Килифарево.