САЩ и Турция ще вземат всички мерки за затваряне на сирийско-турската граница за терористи
САЩ и Турция ще вземат всички мерки за затваряне на сирийско-турската граница за терористи / снимка: БГНЕС, архив

Съединените щати и Турция ще вземат всички мерки, за да не допуснат преминаването през сирийско-турската граница на бойци от терористичната организация "Ислямска държава", обеща днес американският президент Барак Обама, цитиран от ТАСС.

След заседание в министерството на отбраната на САЩ, посветено на военната стратегия срещу джихадистката групировка, Обама отчете успехи в борбата срещу нея. След като бяха нанесени сериозни поражения на "Ислямска държава" край Кобане и Тал Абияд, започна изтласкване на на нейните сили от на практика всички райони в Сирия по протежение на границата с Турция, отбеляза той.

При посещението си в Москва утре държавният секретар на САЩ Джон Кери ще окаже натиск върху Русия за деескалиране на напрежението с Турция след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница миналия месец. Това заяви днес говорителят на Белия дом Джош Ърнест, цитиран от Ройтерс.

Ърнест отчете, че до момента не е била забелязана никаква сериозна ескалация между Русия и Турция, и видя в този факт "лъч надежда".

Утре Кери ще има срещи в Москва с руския президент Владимир Путин и с министъра на външните работи Сергей Лавров.