Специалисти: Вино под 5 лв. не е вино
Специалисти: Вино под 5 лв. не е вино / Thinkstock/Getty Images
Специалисти: Вино под 5 лв. не е вино
83218
Специалисти: Вино под 5 лв. не е вино
  • Специалисти: Вино под 5 лв. не е вино

България е на 8-мо място в ЕС по храни със защитени географски наименования.

Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева, по време на среща с производители, на която бяха представени български продукти и вина със защитени наименования.

Сред лицензираните продукти са „Горнооряховският суджук" и „Розовото масло". Производителите са убедени, че с традиционните български продукти можем да впечатлим нови пазари на всякъде по света.

"Пред нас са страни с много по-големи традиции в тази посока, като Италия, Франция. В България има все още много голям потенциал, вероятно не да достигнем първенците, но имаме достатъчно много храни, които са традиционни и могат да се впишат в този регистър", добави тя.

Имаме регистрирани общо 74 продукта. Шест от тях са земеделски продукти, в които влизат храни и розовото масло. 55 е броят на регистрираните вина, а 13 са спиртните напитки. Сред лицензираните продукти са „Горнооряховският суджук", Филе „Елена", обясни председателят на Сдружението за традиционни сурово-сушени месни продукти инж. Димитър Маджаров:

"За момента лицензираните традиционни продукти са луканка "Панагюрска", филе "Елена", врат "Тракия", руле "Трапезица" и пастърма, за която в момента върви сертифициране. Суджук "Търновски" и луканка "Троянска" са в процес на подаване на документацията".

Вино под 5 лева не е вино, обясниха за потребителите от Българската асоциация на износителите на вино. Ето още съвети от председателя на асоциацията Галина Нифору:
"Аз не бих препоръчала да се купува вино под 4-5 лв. Вино за 2-3 лв. не е вино, защото не се връзва в себестойността. Добре е да се консумира по-малко, но качествено. Това важи за всеки един продукт".

Всички производители са категорични, че е необходимо да промотираме повече продукцията си по света.

Каквото и да изберете за хапване или пийване, не забравяйте да проверите етикета за произход, срока за годност, а при нередности подайте сигнал на горещата линия на Българската агенция по безопасност на храните 0700 122 99.