Плевнелиев: Всички страни от ЕС трябва да имат горещи точки за прием на бежанци
Плевнелиев: Всички страни от ЕС трябва да имат горещи точки за прием на бежанци / снимка: БГНЕС

Във всяка държава от Европейския съюз трябва да има „горещи точки" за приемане на бежанци.

Това коментира президентът Росен Плевнелиев сред среща с гръцкия му колега Прокопис Павлопулос.

Борисов: И в момента има горещи точки на бежанците в България

По време на разговорите е била засегната темата и за приемането на България в Шенген. В тази връзка гръцкият държавен глава подчерта, че ни подкрепят по пътя към приемането ни в Шенгенската зона.

Двамата президенти подчертаха, че България и Гърция трябва да обединят усилията си във връзка с бежанската вълна. Росен Плевнелиев коментира, че въпреки ограничените средства, с които разполагаме, сме създали условия за приемане и настаняване на мигранти.

"И си даваме сметка, че когато прехвърляме мигрантите през едни отворени и едни затворени граници, и си прехвърляме отговорността едни на други, това е само рецепта за катастрофа, за проблем. Когато сме заедно, имаме общ подход към общия проблем, тогава сме силни и можем да решим всеки проблем. Според мен, като български държавен глава, прословутите "горещи точки" трябва да бъдат във всяка една европейска държава, защото навсякъде влизат мигранти", добави Плевнелиев.

Евродепутат: България не е искала да бъде „гореща точка" за бежанците

Гръцкият му колега допълни, че Гърция не е могла да остави мигрантите да се давят в морето:

"Европейският съюз най-сетне разбра, че центърът на тежестта не е валутата, а човекът. Друго предизвикателство е тероризмът".

Двамата президенти подкрепиха европейската перспектива за страните от Западните Балкани.