Мониторинг на водите в реките Мочурица и Мараш
Мониторинг на водите в реките Мочурица и Мараш / община Стралджа

От дългогодишно замърсяване трябва да бъдат опазени реките Мараш и Мочурица. Това е категоричното мнението на общинското ръководство на Стралджа.

Общината отново беше домакин на разширено заседание с участие на институции, отговорни за контрола по поддържане чистотата на двете реки. В присъствието на кмета Атанас Киров и Анна Грозева, еколог на общината, представителите на Басейнова дирекция Пловдив, РИОСВ Стара Загора и Бургас, заедно с Регионалните лаборатории на Стара Загора и Бургас към Изпълнителната агенция по Околна среда, бяха оповестени резултатите от мониторинга за 2015г.

Мониторингът е проведен по биологични и физикохимични показатели, през месеците юли и октомври. Обобщените резултатите дават основание на специалистите да твърдят, че в горното си течение р.Мочурица е в добро екологично състояние по биологични показатели. Състоянието по физикохимични показатели не е по-различно от това през предходната година. Тенденцията и при двете реки е запазване състоянието по биологични показатели и умерено по физикохимични. На пунктовете преди и след р.Мараш е констатирано превишение на показателите желязо и манган.

Басейнова дирекция няма данни за евентуалния източник за констатираното замърсяване. Високите стойности са смущаващи - при стандарт желязо 100 микрогр./куб.дм са отчетени 210! При мангана границата от 50 е превишена до 142 микрогр./куб.дм. Прави впечатление, че миналата година не е отчитана такава концентрация. Търсейки причината за проблема, специалистите съобщават за забелязаните изкопни работи по р.Мараш преди пробонабирането, което налага събиране на повече информация от изпълнителите на проекта за корекция на реката.

На заседанието стана ясно, че за по-добро наблюдение в проекта на Плана за управление на Източно-Беломорски район 2015-2021г., Басейнова дирекция разделя водното тяло р.Мочурица на четири по-малки тела. Констатациите показват, че първото тяло е в добро състояние, второто , третото и четвъртото за сега поддържат умерено такова.

Мониторингът да продължи и през 2016г. като наблюдаваните обекти в района на община Стралджа се намаляват от 4 на 2 с двукратно пробовземане и реакция при сигнали за залпово замърсяване.

Според представителите на Община Стралджа, които настояват за гаранции по чистотата на реките, това наблюдение и контрол ще осигури адекватна информация за еко обстановката на речните обекти на територията на общината.