Премахват улицата пред католическата църква, правят я площад
Премахват улицата пред католическата църква, правят я площад / Дарик Пловдив
Премахват улицата пред католическата църква, правят я площад
83213
Премахват улицата пред католическата църква, правят я площад
  • Премахват улицата пред католическата църква, правят я площад

Улицата пред католическия храм „Св. Лудвиг“ в Пловдив ще бъде премахната и ще стане пешеходна зона. Това стана ясно по време на днешното представяне на проекта за разширение и довършване на разкопките на Голямата базилика.

Проектът, който ще бъде финансиран основно от фондация Америка за България предвижда разкриване на северния кораб на храма, който в момента се намира под улицата. Идеята е вместо улица там да има площад и пещеходна зона, както и стъклени участъци, през които да се виждат мозайките отдолу. Самата сграда на Голямата базилика ще бъде на два етажа, всеки от които ще показва откритите два слоя мозайки, обясни арх. Николай Трайков от Америка за България.

Премахват улицата пред католическата църква правят я площад
netinfo

Самата базилика ще бъде свързана чрез пешеходна зона с Одеона и Форума пред Централна поща. Ще се търсят варианти за свързване и с Малката базилика и по този начин да се изгради една своебразна мрежа от подземни музеи, в които ще влиза и подлеза на Трак Арт.

(чуйте още от Николай Трайков в прикачения звуков файл)

Очаква се Голямата базилика да бъде открита официално през есента на 2018-та година. От Америка за България вече са обещали 5 млн. за проекта, но са категорични, че ще финансират и разширението и разкриването на северния кораб. От общинската администрация имат готовност до 2018-та година също да се включат с около 4.5 млн.лева.

След като улицата бъде премахната от местната администрация планират драстична промяна на заобикалящата инфраструктура, като една от идеите включва да бъде премахнат паркинга пред ДКЦ 1 и на негово място да бъде изграден път със спирка. Отделно ще бъдат отворени някои улици в източна посока, за да се компенсира затварянето на пътния възел пред католическия храм.

Премахват улицата пред католическата църква правят я площад
netinfo

 

На въпрос, дали това няма да се отрази негативно на трафика в града, кметът Иван Тотев отговори по интересен начин, перефразирайски Сталин. Според кметът – цитирам – „Когато няма път, няма проблем с трафика“.