Казанлъшко читалище навърши 155 години
Казанлъшко читалище навърши 155 години / DarikNews.bg

С интересни събития отбелязва 155 години от основането си най- старото казанлъшко читалище „Искра- 1860". Проявите са обединени под мотото „Родени от Искрата," съобщи Васил Самарски, председателят на Настоятелството на читалището.

Целта на съпътстваща програма е да покаже обединението на всички културни институции, започнали дейността си от читалище „Искра", допълни той.

Съпътстващата програма на честванията продължава тази вечер със съвместна фотодокументална изложба на общинската библиотека и музея, посветена на читалищната история. Експозицията е с девиза на читалището „Изворът на щастието се състои в съгласието".

В програмата за отбелязване на годишнината на казанлъшкото читалище е предвидена и среща на бивши и настоящи културни дейци, както и експозиция на различни читалищни плакати и афиши, отразяващи дейността на културната институция назад в годините.

Кулминацията на тържествата е празничния концерт с участие на оркестъра на Държавната опера в Стара Загора. Концертът е под мотото "С поглед към бъдещето, незабравяйки миналото".

Близо 500 са участниците в различните читалищни форми през тази година, които са спечели над 80 награди от различни фестивали и конкурси.

В навечерието на годишнината си читалищното ръководство се надява да спечели и проект за „Час по родолюбие", финансиран от един от мобилните оператори в страната.