Под грижите на тигъра Амур козелът Тимур качи няколко килограма (СНИМКИ)
Под грижите на тигъра Амур козелът Тимур качи няколко килограма (СНИМКИ) / БГНЕС, архив

Откакто в Приморския сафари парк в Шкотовския район на Русия тигърът Амур се грижи за козела Тимур, безстрашният мъник е наддал с няколко килограма, предаде ТАСС. Ветеринарните лекари се страхуват, че козелът е застрашен от затлъстяване.

Козел, предназначен за храна, се сприятели с тигър (СНИМКИ)

На ден Тимур получава по 6 литра смески /овес, пшеница, ориз, царевица, гранулирана храна/, а също 2 литра различни плодове и зеленчуци като ябълки, тиква, моркови, цвекло, картофи.

Не по-малко разнообразно е менюто на тигъра Амур, който обаче вече не получава за храна живи козлета или ярешко месо. На него на ден му се полагат по 10 кг. свинско и телешко, а понякога му дават дори сьомга. Два пъти седмично го хранят с живи животни, например зайци.

Всяка сутрин в 10 часа пускат Амур в големия парк. Козелът, на когото е домъчняло за приятеля му, го чака край вратата, разказва за питомците си Дмитрий Мезенцев. Според него двете животни толкова са се сприятелили, че когато Тимур изчезне от полезрението на тигъра, той започва да го вика с продължителен рев. Освен това Амур не пзволявал много-много на служителите на парка да се доближават до малкия му другар.

Необичайното приятелство между двете животни продължава вече две седмици. Скептици твърдят, че много скоро козелът ще се превърне в апетитна храна на тигъра. Засега обаче страховете им не се оправдават.

Цялата историята на неразделните животни започнала с това, че козелът Тимур бил вкаран в заграждението на тигъра Амур като едната от две му порции живи животни седмично. Тимур обаче не знаел, че трябва да се бои от тигъра и вместо да изпълни ролята си в хранителната верига, го изгонил от бърлогата му и се настанил в нея. Тимур бил доста изненадан от смяната на ролите, но решил да избегне конфронтацията.

Служителите на Приморския сафари парк били много впечатлени от храбростта на козела и затова го нарекли Тимур.

Хиляди хора по света сега следят историята на двете животни. Много скоро в Приморския сафари парк ще бъдат монтирани уеб камери, с които да може да се наблюдава поведението им. А режисьор от Южна Корея е пристигнал специално в Русия, за да заснеме филм за Амур и Тимур.

Сибирските тигри са застрашен вид, но броят им напоследък се стабилизира около 500. Усилия за това полага и президентът Путин, известен с любовта си към големите и опасни животни.

Не всички сибирски тигри обаче са приятели на козите. Миналата година два млади тигъра, пуснати на свобода от Путин, преминаха на китайска територия и удушиха десетки кози и пилета, преди да се върнат в Русия.

Източник: БТА