От БСП с критики към проектобюджета на Община Шумен за 2016 г.
От БСП с критики към проектобюджета на Община Шумен за 2016 г. / netinfo

От БСП изказаха критики относно проекта за бюджет на Община Шумен за 2016 г. На пресконференция по-рано днес народният представител Иван Иванов, заедно със съветниците Данаил Данчев и Венцислав Венков изразиха своите виждания за бюджета на Шумен за следващата година.

„В проектобюджета и в капиталовата програма няма нито един обект за малките населени места, има предвидени средства само за проектиране на укрепване на свлачище в село Новосел", заяви Данчев. Той допълни още, че до сега философията на администрацията е била да насочва пари от бюджета към селата, тъй като те са били недопустими за еврофинансиране.
Данчев обърна внимание и на заложените с около 300 000 лв. повече данъчни приходи.

„Не е ясно по-какъв начин ще бъдат изпълнени, дали ще има нов механизъм за събираемост или ще има вдигане на данъците. Както виждаме в последните дни има едно непостоянство в поведението на администрацията - вкарват докладни, после се отказват от тях. Има декларация, че няма да се увеличават данъците, но докато не се приеме бюджета не може да бъде сигурни. Притесняваме са нашата администрация да не се вслуша в призивите на премиера да се вдигат данъците", каза още Данчев. По думите му, с над 600 000 лв. са занижени неданъчните приходи - преките приходи на Общината. Данчев посочи и предвидените само 500 000 лв. за финансиране на европроекти - т. нар. мостово финансиране. „Тази година имахме 1,5 млн. лв. и те бяха крайно недостатъчни, за следващата година се предвижда това перо да бъде занижено с 3 пъти", каза още Данчев.

Венцислав Венков заяви, че в сферата на културата нуждите също са големи. „На много места нещата са свързани с физическото оцеляване на някои читалищни сгради и културни институти", каза още Венков. Той посочи, че проблем ще има и с музеите и библиотеката, където има нужда от средства за капиталови разходи.

Социалистите призоваха администрацията да организира и публични обсъждания на бюджета по сектори.

„Имам опасения, че ще се следва политика на бюджетни рестрикции в сферата на образованието и културата", допълни депутатът Иван Иванов.

Народният представител обяви още, че в момента партията се намира в отчетно-изборен период. Предстои през март да се проведе отчетно-изборна конференция, по време на която трябва да се избере ново ръководство на партията. „какво ще се случи, какво ще решат партийните организации зависи от тях", подчерта Иванов. По думите му, анализът на резултатите от местните избори все още не е готов.