Френският посланик ще посети Великотърновския университет
Френският посланик ще посети Великотърновския университет / снимка: DarikNews.bg, архив

Френският посланик ще посети Великотърновския университет, съобщиха от висшето училище. Визитата на Ксавие Лапер дьо Кабане е насрочена за 16 декември (сряда). На работна среща ректорът проф. Христо Бонджолов и дипломатът ще обсъдят сътрудничеството между Великотърновския университет и висши училища във Франция, както и бъдещи съвместни инициативи.

В момента във ВТУ се обучават с френски език  75 студенти в различни актуални специалности. Четирима души от френски висши училища пък учат във Великотърновския университет по програма “Еразъм+”. Те се обучават в сpeциалностите Английска филология и Изобразително изкуство. Девет са студентите от Великотърновския университет, които са на обучение във френски висши училища. 14 са договорите по програма Еразъм + с университети във Франция, съобщиха от ВТУ.

На 16 декември от 10,50 ч. в зала “Европа” ще се състои церемония по връчване на почетното звание Рицар на Академичните палми на доц. д-р Иванка Попова, дългогодишен преподавател в катедра “Романистика”. Тя е удостоена със званието с декрет на Премиер-министъра на Франция от 04 юли 2013 г., по предложение на френския просветен министър за нейните педагогически и научни заслуги, както и за ангажираността й в преподаването на френския език и култура.

След церемонията посланикът ще изнесе лекция пред студентите на тема “Променената политическа реалност в Европа и влиянието й върху младежката мобилност”.