Учениците от СОУ „Св. П. Хилендарски - Дупница се включиха в седмицата на четенето
Учениците от СОУ „Св. П. Хилендарски - Дупница се включиха в седмицата на четенето / РИО

Учениците от СОУ „Св. П. Хилендарски" - Дупница участваха в първата национална седмица на четенето в България. Създадената в училището програма за мероприятия, свързани с четене на българска литература, е изпълнена изцяло. Различните възрасти на учениците определиха и разнообразието в проявите.

Стартира училищната акция „Подари книга" за създаване на кътове „Читател - моята книга е в класната библиотека". Оформи се и кът „Чети с мен!" в училищната библиотека на ІІ етаж, който бе посетен във всеки следобяд от групи на целодневно обучение. Тези деца бяха нарекли участието си „Ще ти прочета приказка" - деца четат на деца. Във ІІ д клас окончателно разпределиха ролите за куклената постановка на „Богатството и сиромашията", а в ПИГ на ІІІ в клас успяват да изразят завладяващи емоции в драматизацията „Бъдни вечер". Учениците от ІІІ а клас демонстрираха четене с разбиране на текстове на Асен Разцветников в занятие на целодневната си група.


В ПИГ на прогимназиален етап активността се оформи около по-зрелищни прояви. Там са „на мода" репетициите на маса за предстоящи спектакли. „Криворазбраната цивилизация" в VІ а, в клас има по-дългосрочен период на подготовка. „Такива ми ти работи" по Чудомир разсмива и облагородява участниците чрез иронизиране на пошлостта и клюкарството. В петък бе представен и прочитът на седмокласниците на „Една българка" на Иван Вазов. Завладяващи костюми, изразителни реплики, впечатляващи изпълнения на основните герои и четеца!
Предстоят забавни езикови задачи в трите ПИГ на ІV клас. В ход е и подготовката за „Коледното четене", което мероприятие на учениците от V - VІІ клас е съвместно с ПИГ и училищната библиотека и е посветено на предстоящите коледни празници.