Иван Иванов презентира полезните местни политики по време на национален семинар на РБ
Иван Иванов презентира полезните местни политики по време на национален семинар на РБ / снимка: Darinews.bg, архив

Презентация на тема „Интерактивно правене на местни политики” направи на национален семинар за представителите в местната власт депутатът от Великотърновска област от Реформаторския блок и зам.-председател на парламента Иван Иванов. Форумът се проведе в Поморие и бе организиран от евродепутата от РБ Светослав Малинов.

В него участваха над 300 души от цялата страна, сред които лидерът на ДСБ Радан Кънев, който е и съпредседател на РБ, кметове на общини и населени места, областни управители, местни парламентаристи от ДСБ, СДС, ДБГ и представители на Гражданската квота в блока. Великотърновска област бе представена от около 30 души от старата столица, Горна Оряховица и Свищов.

По време на семинара Иванов акцентира какви трябва да бъдат ползите от политиката за подобряване живота на местните общности. Той подчерта, че по дефиниция политиката води до конкуренция и противопоставяне между различни групи и интереси, но тя е и начин за решаването на важни обществени проблеми. „Социалните интереси могат да се реализират когато се трансформират като политически. Когато говорим за съдебна реформа и реформирана администрация имаме предвид крайната цел - достигане на такъв публичен и обществен баланс, който да постигне общото благо чрез развиване на юридическата, техническата и материалната база”, подчерта Иван Иванов

Пред аудиторията той обясни как всъщност публичната политика е поредица от взаимосвързани решения в името на обществените интереси. Зам.-председателят на парламента говори и за участниците, ролите, влиянието и конфликтите в националната и местната политика.

В презентацията си евродепутатът Светослав Малинов, който има информационен офис във Велико Търново, наблегна на това, че България е в челната десятка /на осмо място / по усвояване на европейски средства, като съществена роля за усвояване на европарите се пада на общините. Той препоръча местните власти да развиват още повече експертен потенциал за новия програмен период. Малинов призова местните политици да го сезират, ако имат сигнали за нередности и корупция при усвояването на еврофондове, който той ще отнася към ОЛАФ –Европейската служба за борба с измамите.

 

.