Проект помогна на 53 жертви на домашно насилие, 3 от тях – мъже
Проект помогна на 53 жертви на домашно насилие, 3 от тях – мъже / netinfo

По проект на Центъра на неправителствените организации в Разград е оказана подкрепа на 53 жертви на насилие - отчете неговият ръководител Георги Милков.

Проектът "За силата на закона и гласа на жертвите на домашно насилие“ продължи 10 месеца, финансирането му е от Министерството на правосъдието.

По проекта мобилни екипи са посетили и седемте общини в Лудогорието, което е увеличило броят на случаите на домашно насилие в по-малки населени места, тъй като хората вече са информирани как да реагират в подобни ситуации. Три от жертвите на домашно насилие, получили подкрепа в Консултативния център за домашно насилие на Центъра на НПО са мъже, останалите 50 – жени. Специализирана подкрепа е оказана и на 15 извършители на домашно насилие, които са били насочени към Консултативния център от съответния Районен съд или са се явили доброволно. Като част от проекта е издаден и доклад „Иновативни подходи и добри практики по темата за домашното насилие“; проведена е кръгла маса, приключила с отворено писмо до местната и държавната изпълнителна власт; Центърът на НПО и изготвил и Методика за работа с жертви на домашно насилие при настаняване в кризисен център; обучения са преминали представители на съда, прокуратурата и полицията; проведени са и 8 работни срещи с участието на представители на съда, прокуратурата, полицията, местните власти, образователните институции.

Проект помогна на 53 жертви на домашно насилие 3 от тях  мъже
netinfo

Представители на тези институции присъстваха и на заключителната пресконференция по проекта. Председателят на Районен съд-Исперих Димитринка Купринджийска коментира, че след реализацията на този и подобни проекти осведомеността на гражданите е много по-добра и и те знаят как да реагират при случаи на домашно насилие. Проблем с разпознаваемостта на тези случаи пък обяви началникът на РИО на МОН Атанас Дончев. Той призова да се изработи методика и за работата на педагозите в училище при подобни инциденти.

Сред предложенията, получили пълна подкрепа по време на обсъждането на пресконференцията бе и това за създаване на Кризисен център за жертви на домашно насилие в Разград.