Водената от САЩ коалиция нанесе 17 въздушни удара по Ислямска държава
Водената от САЩ коалиция нанесе 17 въздушни удара по Ислямска държава / Thinkstock/Getty Images

Водената от САЩ коалиция нанесе 12 въздушни удара по "Ислямска държава" в Ирак и пет в Сирия, съобщи армията на САЩ, цитирана от Ройтерс. Четири от ударите в Ирак са улучили тактически звена и три бойни позиции на ИД и са унищожили картечно гнездо близо до Мосул.

В Сирия четири от ударите са поразили четири сгради на ИД близо до Мара.

Междувременно няколкостотин души протестираха в центъра на Лондон срещу решението на Великобритания да нанася въздушни удари срещу "Ислямска държава" в Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрантите преминаха в шествие от сградата на Би Би Си до канцеларията на премиера Дейвид Камерън на "Даунинг стрийт" 10.

По-рано този месец британският парламент гласува в подкрепа на въздушни удари срещу ИД в Сирия в състава на водената от САЩ коалиция.

Една от протестиращите, 22-годишната Урсала Хан от Бирмингам заяви, че иска да изрази подкрепа за пострадалите при ударите цивилни. "Винаги ще има съпътстващи щети, винаги ще има убити хора", каза тя.

Камерън изтъква, че ударите ще подобрят сигурността на Великобритания като обезсилят "Ислямска държава", която пое отговорността за атентати в Париж, Бейрут и на други места. Лидерът на опозиционните лейбъристи Джереми Корбин обвини Камерън, че започва война, но позволи на депутатите си да гласуват по съвест и 66 лейбъристи подкрепиха консервативното правителство по този въпрос.

Източник: БТА