Искат задържане под стража на афганистанските каналджии и присъди за нелегалните иракчани
Искат задържане под стража на афганистанските каналджии и присъди за нелегалните иракчани / Dariknews.bg, архив

Районната прокуратура в Свиленград  ще внесе в понеделник искане в съда за вземане на мярка „задържане под стража“ спрямо двамата афганистански граждани, привлечени като обвиняеми по бързо производство за превеждане на група от хора през границата, съобщават от Апелативната прокуратура в Пловдив. До момента разследването е установило, че те били водачи на група от 34 иракчани, преминали незаконно границата  на 10 декември в района на свиленградското село Михалич. Чужденците са от едно и също село в Ирак, подали са молби за постоянна закрила у нас. Те обяснили, че в Турция платили по 1000 долара на сирийски каналджия, за да бъдат преведени до София.

Наблюдаващият прокурор от Районна прокуратура - Свиленград ще внесе искането за вземане на мярка „задържане под стража“ в Районен съд - Свиленград в 9 часа в понеделник, след което ще бъде насрочено съдебното заседание.

Днес в 14 часа в Районния съд в Свиленград ще се проведе съдебно заседание, на което прокуратурата ще поиска осъдителни присъди спрямо двама иракчани, привлечени като обвиняеми по незабавно производство за ползване на неистински визов стикер и за нелегално преминаване на границата. Двамата иракчани били задържани на ГКПП - Капитан Андреево при влизане в България. Те пътували в автобус по редовната линия Истанбул - София. При граничната проверка двамата представили иракските си паспорти, в които имало положени неистински немски визови стикери. В обясненията си заявили, че за всеки от документите платили по 10 000 долара на неустановено лице в Истанбул.