Брюксел планира да вземе от държавите контрола им над границите
Брюксел планира да вземе от държавите контрола им над границите / ThinkStock/Getty Images

Във вторник Европуйската комисия ще представи радикални планове, които ще отнемат на националните правителства властта над границите на техните държави в случай на извънредно положение като сегашния прилив на мигранти и бежанци.

Брюксел има намерение да бъде създадена наброяваща 2000 души сила, която да бъде разполагана по сухопътните граници и като брегова охрана, без да се нуждае от разрешение за действията си от властите на страната. Представителите на тези сили за бързо реагиране ще контролират молбите за убежище,ще задържат и депортират неотговарящите на условия за получаване на убежище хора.

Планът вероятно няма да бъде приет еднозначно от правителствата на различни страни , повечето от които ревниво пазят своите суверенни правомощия по отношение на граничния контрол. Но предложението е подкрепено от Германия и Франция, като му даде начален старт. Предстоят вероятно около две години трудни преговори, преди то да бъде осъществено.

На теория новият режим и правомощия на Брюксел би трябвало да се прилагат по отношение на всички 26 страни в свободната за пътуване Шенгенска зона, сред които не са Великобритания и и Ирландия, но действат и за Норвегия и Швейцария. На практика режимът ще се прилага за външните граници на Шенгенското пространство, така че няма да се отрази значително страни като Германия, които са заобиколени от други шенгенски държави. При над 1 милион лица, търсещи убежище, които пристигнаха в Европа тази година и още 1,5 милиона, прогнозирани за следващата година, предложенията на Комисията са насочени основно към Гърция и Италия, основните входни точки от Турция за егейското и средиземноморско крайбрежие.

Двете страни, които са на „фронтовата линия“ на миграционната вълна се противопоставят на плана, въпреки че им е дошло до гуша от тежестта на притока, като същевременно биват подлагани на сериозни критики , че не регистрират по правилата бежанците."Италианското вътрешно министерство ще е много недоволен да има външни лица по границите на Италия", заяви високопоставен дипломат в Брюксел, цитиран от в. „Гардиан“.

Комисията заяви в четвъртък, че в Италия са регистрирани само половината от пришълците, които пристигат на южните й брегове през тази година, докато Гърция е с много по-лоши резултати.

Новият режим на гранична охрана ще бъде изпълняван от ФРОНТЕКС, граничната служба на ЕС със седалище във Варшава. Досега нейните операции бяха силно ограничени и тя можеше да действа в страни от ЕС само при покана от техните правителства.
В продължение на доста месеци Атина се противопоставяше на сътрудничество с ФРОНТЕКС, което доведе до дискретни предупреждения, че Гърция може да бъде изключена от Шенгенската зона. Но миналата седмица Гърция най-сетне прие предлаганата й помощ.“Опитът с Гърция е, че те обещаваха много, но не реализираха нищо“, заявил друг високопоставен дипломат пред „Гардиан“.

Досега ФРОНТЕКС е напълно зависима за персонал и оборудване, обещавани им от националните правителства, които многократно са говорили за увеличаване на ресурсите, но като цяло не изпълняват дадената дума. При новото положение става дума за създаване на гранична служба и брегова охрана с отделен бюджет и добро оборудване и с личен състав от 2000 души, чиито екипи да могат да бъдат разположени до няколко дни след възникването на извънредна ситуация.

Източник: БГНЕС