В Испания откриха рисунка на 13 800 години
В Испания откриха рисунка на 13 800 години / снимка: Guliver/Getty Images

Най-ранната известна рисунка на праисторическо селище бе открита в близост до Барселона, Испания, съобщава сайтът Artprice.

Древен художник е развил традицията да изобразява дивата природа и е издълбал това, което го заобикаля - лагер на ловци. Уникалната находка изглежда съвсем проста, дори примитивна - скала, върху която са издълбани небрежно няколко могили. В най-широките си места, плочата е широка 18 см, висока 8,5 см, а дебелината и е 3,6 см.

Когато била изровена при разкопки на място наречено Moli del Salt, на 30 км от Барселона, археолозите не могли да отгатнат какво представляват тези седем полукръгли фигури. Но след като продължили разкопките, от земята се появил 13 800-годишен ловен лагер, който дал отговор на техните въпроси. Всъщност изображението на камъка е селище с купулообразни колиби, в което са живели праисторическите хора. Художникът ги е поставил  в три линии, очевидно опитвайки се да създаде панорамна гледка на селището.

Въпреки, че гравираното е бърза скица върху камък, се смята, че това е първото известно изображение на село, създадено от племена.

До сега най-ранната рисунка на селище датира от 1000 години преди новата ера в провинция Ломбарди, Италия.

Източник: БГНЕС