Библейска композиция подредиха в ОУ Бачо Киро във В. Търново
Библейска композиция подредиха в ОУ Бачо Киро във В. Търново / снимка: Dariknews, Архив

Пластична композиция, която представя библейския сюжет за раждането на Иисус, е изложена във фоайето великотърновското училище „Бачо Киро“. Автор на красивата сцена с Рождеството е Ивелина Стефанова, начален учител в основното училище и преподавател на групите по СИП „Религия“.

Учителката е вложила творчество и умения при оформянето на композицията. Тримата мъдреци или влъхвите, които носят даровете на малкия Христос, са изработени фигури от дърво с характерните за онази епоха облекла, познати ни от икони религиозни стенописи. Вляво има двама овчари, а пред тях - плюшено агънце. Богородица и Йосиф пък са направени от картон, а младенецът е представен от кукла, положена в ясла, пълна със слама.

За фон са използвани тъмни драперии с книжни звезди , сред които се откроява Витлеемската. Както в библейската история, раждането на Младенеца се случва на входа на пещерата. В момента в основното училище има 4 групи по СИП „Религия“, в които учат общо 76 деца, информира Мила Велчева, помощник – директор. Двете групи са в първи клас, а другите две са от второкласници.

Децата имат занятия един път седмично, извън задължителните часове на учебната програма. Ивелина Стефанова ги запознава с традициите от българския народно- обреден календар, а библията се представя на популярен и достъпен език. Малчуганите ползват и детски библии, които са дарение. В ОУ „Бачо Киро“ свободно избираемият предмет е въведен преди повече от 10 години. От тогава е и кабинета по религия, изграден по проект съвместно с Православния богословския факултет във ВТУ.

Проектът със заглавие „Обучението по религия - път към храма“ , е включвал оборудването на такъв специализиран кабинет с необходимата материална база. В кабинета има иконостас, стенописи с библейски сцени и икони.