Съдии в черни тоги в третия ден на протести заради съдебната реформа (СНИМКИ)
Съдии в черни тоги в третия ден на протести заради съдебната реформа (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

В третия ден на протести заради съдебната реформа на улицата излязоха и съдии.

Те бяха черни тоги и излязоха пред сградата на заключената вече Съдебна палата в столицата на среща с гражданите, за да обсъдят въпросите на съдебната реформа.

Съдиите, предвождани от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, казаха, че ще разискват с гражданите съдебната реформа. Съдиите заявиха, че са готови на "война" за независимостта на своя съд. Тъй като съдиите нямат право на протест, те обявиха излизането си на улицата като среща-разговор с гражданите. На улицата излязоха около 30 магистрати на всички съдилища.

Съдии в черни тоги в третия ден на протести заради съдебната реформа (СНИМКИ)
netinfo

Преди два дни от Съюза на съдиите излязоха с отворено писмо във връзка с гласувания от парламента ЗИД на КРБ. В него те заявиха:

„От години насам и за първи път конкретни предложения за положителна промяна бяха поставени на дневен ред, видим и за обществото. Не е вярна тезата, че тези предложения не биха довели до подобряване качеството на правосъдната дейност и оттам до повишаването на усещането на гражданите за справедливост. Качеството на правораздаването зависи от качествата на кадрите в системата. А оттук и съвсем логично, най-значим е начинът на управление на съдебната власт, защото той определя какви хора и с какви професионални достойнства ще попаднат в нея, кои от тях ще бъдат повишавани и назначавани на ръководни позиции.

Съдии в черни тоги в третия ден на протести заради съдебната реформа (СНИМКИ)
netinfo

Едно от най-важните от тези предложения, гарантиращо не безконтролност, а отговорност и отчетност пред обществото, предвиждащо даване на реален шанс на почтените и действително независимите съдии, беше отхвърлено с Решението на НС от 09.12.2015 г.".

Източник: БГНЕС