Кога профилактичният преглед за рак на простатата е задължителен
Кога профилактичният преглед за рак на простатата е задължителен / Thinkstock/Getty Images
Кога профилактичният преглед за рак на простатата е задължителен
83162
Кога профилактичният преглед за рак на простатата е задължителен
  • Кога профилактичният преглед за рак на простатата е задължителен

Мъже, които имат пряк родственик, заболял от рак на простатата, трябва да започнат ежегодни посещения при уролог след навършване на 45-ата си година.

За всички останали прегледите на простатата са задължителни след 50-ата година. Това съобщи в предаването „Най-добрите лекари" по Дарик столичният уролог д-р Васил Василев.

Той уточни, че заболяването е много коварно, тъй като няма симптоми, и разказа, че се случва на преглед да дойдат 80-годишни пациенти, които за първи път в живота си виждат уролог.

"Този рак е коварен, защото не дава оплаквания. Тоест ако дава, обикновено те са вече в много късен стадий на заболяването, когато реално възможностите на съвременната медицина са много ограничени и почти винаги не можем да говорим за излекуване в чистия смисъл на думата, тоест ракът да го няма в тялото, а по-скоро за поддържащо лечение, което да удължи живота и така нататък. Тоест коварен е, защото ако има оплаквания, които са специфични за него, вече е късно", каза урологът.

По различни програми за превенция и профилактика лекарите се опитват да накарат българския мъж да отиде на преглед преди да се появят оплакванията. Този преглед се извършва веднъж годишно при мъже след 50-годишна възраст, а при такива, които имат пряк родственик с рак на простатата, от 45-тата година, тъй като рискът при тези хора е доста по-висок, отколкото при тези, които нямат родственици с рак.

"Никой не е застрахован от никакъв рак. Имали сме много млади пациенти с рак на простата, но те са малък процент, а тук говорим за масов, социално значим проблем, който засяга основно мъжете над 50 години", каза специалистът.