Бюджетна комисия не взе решение за размера на кметската заплата
Бюджетна комисия не взе решение за размера на кметската заплата / Дарик-Шумен

Членовете на комисията по бюджет и финанси към общинския съвет не взеха решение по въпроса с размера на заплатата на кмета на Шумен. По време на гласуването на предложението за увеличаване на кметското възнаграждение от 2 300 лв. на 2 600 лв., а от там и тези на съветниците, четирима от членовете на комисията гласуваха с „въздържал се", а трима бяха против". От администрацията не изказаха никакви аргументи за или срещу предложението, като заявиха само, че разчетите в бюджета са направени. Обяснено бе само ,че Закона за местното самоуправление и местата администрация задължава местния парламент да определи размера на възнагражденията на градоначалника и кметовете на села.

Иван Ламбов от „Реформаторски блок" заяви, че сега не е моментът за увеличение на кметската заплата - само месец след встъпването в длъжност на Любомир Христов. „Нямам нищо против заплатата на кмета или който и да е да е висока, ако върши добра работа, но нека първо видим резултати и после може да говорим за повишаване на заплатата", подчерта Ламбов.

Данаил Данчев от БСП обърна внимание, че по силата на предложението заплатата на кмета на Шумен ще достигне 96% от максимални праг, а възнаграждението на кметовете на населени места с до 350 души е само 38% от максималното възможно. По думите на Данчев, нужно е да се обвърже заплатата на кмета на общината с тази на служителите на администрацията. „Изненадани сме от това предложение за повишаване на заплатата, в едва първата работна сесия. Още не сме видели резултати, а да достигаме, буквално на максималния праг на заплатата на кмета", подчерта Данчев.

По време на заседанието бе взето решение за определяне на месечните възнаграждения на кметовете на кметства. Най-високи заплати получава кметовете на големите села с над 1 000 души население, като най-висока е тази на кмета на с. Царев брод - 790 лв., а най-ниски са възнагражденията от по 500 лв. получават кметовете на селата Белокопитово, Лозево, Радко Димитриево, Васил Друмев, Благово, Велино, Ветрище, Кладенец и Панайот Волово .