Затвориха известен ресторант в община Кюстендил заради лоша хигиена
Затвориха известен ресторант в община Кюстендил заради лоша хигиена / Thinkstock/Getty Images
Затвориха известен ресторант в община Кюстендил заради лоша хигиена
83160
Затвориха известен ресторант в община Кюстендил заради лоша хигиена
  • Затвориха известен ресторант в община Кюстендил заради лоша хигиена

Временно е преустановена дейността на заведение за обществено хранене в Кюстендил поради неспазване на хигиенните изисквания. Актът ще е на стойност минимум 2000 лв. В ресторанта са открити и негодни за консумация хранителни продукти. По информация на Дарик става дума за известен комплекс с ресторант, в близко до града село. От агенцията по храните отказват да назоват името му официално с юридически мотиви.

Българската агенция по безопасност на храните извърши над 400 проверки на обекти в цялата страна и бракува над 54 кг храни при извънредните проверки за Студентския празник. 51 кг от тях са иззети от два ресторанта в Кюстендил и едно от близките села. Конфискувани са месни заготовки - кюфтета, кебапчета, кърначета, заготовки за супи, крутони. Съставен е акт на още един ресторант в Кюстендил заради наличието на продукти без етикети и с изтекъл срок на годност.

Шефът на местната агенция за безопасност на храните д-р Велка Войнова обясни, че са били проверявани заведения за обществено хранене, хотели и хотелски комплекси, където се провеждаха тържества по случай студентския празник. Най-честите нарушения, които инспекторите на Агенция открили, са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неспазване на температурния режим на съхранение на храните, пропуски в системите за безопасност на храните, както и несъответствия по сградов фонд и оборудване. В резултат на констатирани нарушения са издадени 25 предписани и са съставени 6 Акта за установяване на административно нарушение.

С началото на зимния туристически сезон агенцията по безопасност на храните започва и извънредни проверки в зимните курорти, които ще продължат до края на месец февруари. Превантивно инспектори към Агенцията по безопасност на храните провеждат срещи с бизнеса, където разясняват какви са били най-често срещаните нарушения през изминалата година и набелязват мерки и действия, за да се минимализират рисковете от хранителни инциденти през сезона, информират от БАБХ.

Други новини от Кюстендил