Новозеландците почти избраха дизайн за ново знаме на страната
Новозеландците почти избраха дизайн за ново знаме на страната / ThinkStock/Getty Images

Новозеландците избраха на референдум дизайн на знаме, който може да стане техния нов национален флаг. Той изобразява емблематичната за страната сребърна папрат и четирите звезди от съзвездието Южен кръст, съобщи Асошиейтед прес.

Нова Зеландия е сред най-безопасните страни за пътуване

Засега разликата в гласовете за двете най-харесвани предложения, между които разликата е единствено в цветовете, е много малка, показват оповестените днес предварителни резултати от допитването. Победителят ще бъде оповестен утре, щом бъдат преброени и последните подадени по пощата бюлетини.

Това обаче не е краят на процедурата по избор на ново знаме на Нова Зеландия. Победителят от сегашното гласуване ще бъде изправен срещу настоящия национален флаг на референдум, който ще бъде през март догодина. Гласоподавателите бяха призовани да подредят в класация петте номинирани дизайна според предпочитанията си. Четири от дизайните са вдъхновени от сребърната папрат, а петият е изображение на червена геометрична фигура и бял триъгълник, съобщи ДПА.

След три кръга елиминации окончателният вот изправи един срещу друг двата фаворита - един и същ дизайн в различни цветове. Двата дизайна финалисти са дело на дизайнера Кайл Локуд. Вариантът с черно в горния ляв ъгъл води с 50,53 процента, а този с червено в горния ляв ъгъл събира 49,47 процента. Гласували са общо 1,5 милиона новозеландци или 48 на сто от регистрираните избиратели.

Дизайнът победител има прилики с настоящото знаме. То запазва четирите звезди от Южния кръст, но се отървава от британския "Юниън Джак" за сметка на папратовата клонка. Последната се превърна в национален символ и е изобразена на много спортни екипи, включително на фланелките на националния отбор по ръгби, известен като "Ол блекс" - повод за гордост за цялата нация, след като защити световната си титла по ръгби тази есен. Премиерът на Нова Зеландия Джон Кий заяви през септември 2014 г., че е време страната му да премахне националното знаме "Юниън Джак", символизиращо някогашния британски колонизатор, и да го замени със знаме, което е ясно разпознаваемо като новозеландско, отбеляза Франс прес. Процесът обаче не мина без полемики и мнозина отправиха критики заради цената на референдума, която възлиза на 17 милиона щатски долара.

Източник: БТА