Найден Зеленогорски: Реформаторският блок ще излезе с единна позиция във вторник
Найден Зеленогорски: Реформаторският блок ще излезе с единна позиция във вторник / dariknews.archive

Единната позиция на Реформаторския блок за това, дали да оттеглят подкрепата си от правителството, или да останат във властта, ще е ясна във вторник. Това съобщи в Народното събрание съпредседателят на Блока и заместник-председател на "Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски.

Ще обсъдим решенията на колегите от всички партии и ще вземем единно решение по така или иначе създадената ситуация. Оттам насетне със следващите стъпки по кадрови въпроси, каквито и да са те.

Трябва да се уточни министърът на правосъдието от чия квота е, защото може и да е от ГЕРБ или Реформаторския блок, отбеляза Зеленогорски.

Според него са възможни две тълкувания."Госпожа Бъчварова, тя ни каза, че имаме предложение от министър-председателя Реформаторският блок да издигне кандидатура за министър на правосъдието, но че и ГЕРБ ще издигнат кандидатура за министър на правосъдието. В този смисъл за нас е важно да уточним механизма и да уточним квотата чия е. Тогава вече ще преценим кого бихме могли да издигнем и за нас това трябва да бъде единен кандидат на Реформаторския блок, ако издигнем такъв".


Съпредседателят на реформаторите подчерта, че ГЕРБ са се отметнали от проекта за конституционна реформа с направения исторически компромис:


Да твърдим, че това означава задълбочаване на доверие очевидно е неистина. Да, доверието между нас е доста влошено. 
Партията на Меглена Кунева най-вероятно в неделя ще обяви своята позиция дали да продължи подкрепата си за правителството, или да я оттегли./БНР/