Задържаха мъж, изработил самоделни взривни устройства
Задържаха мъж, изработил самоделни взривни устройства / снимка: Прокуратура на Република България
Задържаха мъж, изработил самоделни взривни устройства и поръчителя
83158
Задържаха мъж, изработил самоделни взривни устройства и поръчителя
  • Задържаха мъж, изработил самоделни взривни устройства и поръчителя

Две самоделни взривни устройства са били открити у 21-годишен мъж от Ямбол, съобщи шефът на областната дирекция на полицията старши комисар Генчо Иванов. Всяко от устройствата е съдържало около 1,5 кг взрив.

Акцията по задържането на мъжа е проведена на 9 декември вечерта в Ямбол, когато младежът е трябвало да предаде на поръчителя взривните устройства.

Взривните устройства са иззети и своевременно са били обезвредени от пристигналите на място специализирани полицейски части.

Младежът, изработил взривните устройства, и поръчителяй, който е на 42 години, са задържани в ареста за 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска от съда да им наложи мярка „задържане под стража", уточни окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

Проведени са разпити на свидетели, претърсено е жилището на младежа, открити са вещества и предмети за изработката на други устройства.

Назначена е техническа експертиза, от която ще стане ясен точният вид на взривното устройство и поразяващата му сила, добави окръжният прокурор.

За престъплението е предвидено наказание от 2 до 8 години „лишаване от свобода".