Затвориха известен ресторант в община Кюстендил заради лоша хигиена
Затвориха известен ресторант в община Кюстендил заради лоша хигиена / netinfo
Д- р Велка Войнова за затворения ресторант и бракуваните храни
83157
Д- р Велка Войнова за затворения ресторант и бракуваните храни
  • Д- р Велка Войнова за затворения ресторант и бракуваните храни

Заведение за обществено хранене в Кюстендил е с временно преустановено дейност, поради неспазване на санитарно-хигиенните изисквания. Актът ще е на стойност минимум 2 000 лв. В ресторанта са открити и негодни за консумация хранителни продукти. По информация на Дарик, става дума за известен комплекс с ресторант, в близко до града село. От БАБХ отказват да назоват името му официално, с юридически мотиви.

Българската агенция по безопасност на храните извърши над 400 проверки на обекти в цялата страна и бракува над 54 кг. храни при извънредните проверки за Студентския празник. 51 кг. от тях са иззети от 2 ресторанта в Кюстендил и едно от близките села. Конфискувани са месни заготовки- кюфтета, кебапчета, кърначета, заготовки за супи, крутони. Съставен е акт на още един ресторант в Кюстендил, заради наличието на продукти без етикети и с изтекъл срок на годност.

/ Запис- Д- р Велка Войнова за затворения ресторант и конфискуваните хранителни продукти /
Проверявани бяха заведения за обществено хранене, хотели и хотелски комплекси, където се провеждаха тържества по случай празника. Най-честите нарушения, които инспекторите на Агенция откриха са предлагане на храни с изтекъл срок на годност, неспазване на температурния режим на съхранение на храните, пропуски в системите за безопасност на храните, както и несъответствия по сградов фонд и оборудване. В резултат на констатирани нарушения са издадени 25 предписани и са съставени 6 Акта за установяване на административно нарушение.
С началото на зимния туристически сезон, БАБХ започва и извънредни проверки в зимните курорти, които ще продължат до края на месец февруари. Превантивно инспектори към Агенцията по безопасност на храните провеждат срещи с бизнеса, където разясняват какви са били най-често срещаните нарушения през изминалата година и набелязват мерки и действия, за да се минимализират рисковете от хранителни инциденти през сезона, информират от БАБХ.