Вдигат цените за месечен престой в кварталните паркинги
Вдигат цените за месечен престой в кварталните паркинги / снимки: Дарик Варна, архив, и varna.bg

Месечната цена за престой в общинските паркинги в кварталите да се увеличи. Леките автомобили и джиповете да плащат 40 лева вместо 30, микробусите - 50 вместо 35, а цената за месечен престой на камиони и автобуси да се увеличи от 60 на 70 лева. Предложението е на кмета Иван Портних към Общинския съвет, като промяната ще бъде заложена в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на Община Варна.

Кметът мотивира предложението си с това, че от 1 януари догодина минималната работна заплата ще се увеличи на 420 лева, което ще доведе до увеличение на разходите за издръжка на общинските паркинги.

Общинското предприятие „Общински паркинги и синя зона" стопанисва 12 платени паркинга. Приходите от паркингите , които не са в центъра, са основно от месечни абонаменти. Това са „Владиславово 401 блок", „Аспарухово", „Младост 147 блок", „Трошево", „Победа", „Мир", „Роза" и „Студентска". Към момента ефективността на тези паркинги е минимална. Над 90 % от разходите са за заплати, като работниците там получават минималната за страната. След 1 януари очакваната загуба от тези паркинги ще до 5000 лева месечно, при запазване на сега действащите цени.

Ето как ще изглеждат новите цени, според предложението а кмета:

Вдигат цените за месечен престой в кварталните паркинги
netinfo

В приложението, в което се посочва размера на таксите, да се добавят цените за вдигната от „паяк" кола и таксите в зоната за кратковременно паркиране, предлага още кметът.

Според предложените текстове, цената за отговорно пазене на преместен на паркинга на „паяците" автомобил се заплаща в касата на паркинга и е в размер на 1 лев за час престой.

Цената за кратковременно паркиране в определени зони за кратковременно паркиране е в следните интервали:
До 30 минути - 0,50 лева
До 1 час - 1 лев
До 2 часа - 2,50 лева
До 3 часа - 3 лева.