Елена спечели финансиране с проект по Програмата за развитие на селските райони
Елена спечели финансиране с проект по Програмата за развитие на селските райони / снимка: Пресцентър - Община Елена

Елена спечели финансиране с проект по Програмата за развитие на селските райони. Кметът на общината инж. Дилян Млъзев присъства на събитие в Министерски съвет, по време на което бяха връчени първите сключени договори по програмата за периода 2014-2020. В Гранитна зала присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на земеделието и храните Десислава Танева и шефът на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов.

По подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности” от земеделската програма са сключени 66 договора и Община Елена е един от бенефициентите, одобрени по нея. Основната цел е стимулиране на местното развитие в селските райони, чрез подкрепа на местни инициативи.

Община Елена спечели проект като водещ партньор заедно с Община Златарица за подготовка на Местна група за действие по тази мярка. Тя дава възможност за развитие на междусекторни партньорства и взаимодействие за инициативи от общ интерес за развитието на териториалната идентичност, маркетинг и марки на база специфичния териториален потенциал и продукти от местен характер.

Безвъзмездната финансова помощ, отпусната за изпълнението на проекта, е в размер на 47 815,75 лв. По думите на инж. Дилян Млъзев парите са за помощ за подготвителни дейности и при тях основно общини ще пишат стратегии, а догодина ще кандидатстват за финансиране.