Плевнелиев: Цената на политическия компромис се оказва независимостта на съда
Плевнелиев: Цената на политическия компромис се оказва независимостта на съда / снимки: БГНЕС
Плевнелиев: Цената на политическия компромис се оказва независимостта на съда
83149
Плевнелиев: Цената на политическия компромис се оказва независимостта на съда
  • Плевнелиев: Цената на политическия компромис се оказва независимостта на съда

Цената на политическия компромис се оказа именно независимостта на съда. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев по време на официалната церемония по случай 135-годишнината от създаването на Върховния касационен съд.

Тържествената церемония мина под знака на гласуваните преди два дни промени в Конституцията и причината правосъдният министър Христо Иванов да подаде оставката си.

Както президентът, така и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов остро разкритикуваха политическия елит, който според тях е провалил съдебната реформа.

Плевнелиев Цената на политическия компромис се оказва независимостта на съда
netinfo

С гласуването на промените в Конституцията според Лозан Панов е трябвало да започне връщането на властта в институциите и задушаване на статуквото. Дали обаче всички ние потърпевшите от случилото се си даваме сметка на къде ни води замисълът да бъде гарантирана съдебната зависимост, попита той.

„Но, както казва Франклин Рузвелт, в политиката нищо не става случайно и, ако нещо се еслучило, значи така е било замислено. За четвърт век демократично съществуване държавата и обществото ни бяха поставени под пълен олигархичен контрол. Значи така е било замислено. Ако през това време 2 милиона българи напуснаха страната, сред които и голяма част от цвета на нацията, значи така е било замислено“, обърна се Панов към присъстващите.

„Ако гражданите не вярват на държавата и в това недоверие изключително благоприятно се развива статуквото, значи така е било замислено. Ако в едно отворено и свободно общество, за което ние се считаме на хартия, търсенето на истината го наричат преврат, значи така е било замислено. Ако само два дни преди това представителите на политическия елит спънаха конституционните промени, с което минираха съдебната реформа, значи така е било замислено. Дали обаче всички ние, потърпевшите, си даваме сметка на къде ни води замисълът да бъде гарантирана съдебната зависимост, разбира се, с любезната подкрепа на българския политически елит“, каза още той.

„Сигурно днес отново ще бъда обявен за атентатор, който ще извършва преврат. Ако българската олигархия си има държава, то тогава всеки опит властта да бъде върната в ръцете на гражданите, наистина може да се нарече преврат“, привърши приветственото си слово Лозан Панов.

Плевнелиев Цената на политическия компромис се оказва независимостта на съда
netinfo

Българските политици са длъжници на всеки магистрат, че от четвърт век не успяват да осигурят най-важното - пълна независимост, заяви пред съдиите от Върховния касационен съд президентът Росен Плевнелиев.

„Цената на политическия компромис се оказа именно независимостта на съда. Надявам се, че все повече български политици ще осъзнаят важността на този въпрос и ще  го поставят над своите собствени партийни интереси“, обърна се Плевнелиев.

Президентът пожела на магистратите от ВКС да имат сила да се противопоставят на всеки опит за влияние на вътрешното им убеждение затова как трябва да се прилага закона.