Прокуратурата в Свиленград задържа иракчани и афганистанци за нелегално преминаване на границата
Прокуратурата в Свиленград задържа иракчани и афганистанци за нелегално преминаване на границата / DarikNews, Архив

Районна прокуратура-Свиленград образува незабавно производство срещу двама иракчани за нелегално преминаване на границата с фалшиви немски стикери в паспортите. Привлечените, като обвиняеми са на възраст 26 г. и на 24 г. На 10 декември двамата са били задържани на ГКПП „Капитан Андреево” при влизане в България. Пътували са в автобус по редовната линия Истанбул-София. При граничната проверка представили иракските си паспорти, в които имало положени неистински немски визови стикери.  В обясненията си заявили, че за всеки от документите платили по 10 000 долара на неустановено лице в Истанбул. Целта на пътуването им е била Германия.

С постановление на наблюдаващия прокурор иракските граждани са задържани за 72 часа в ареста на Свиленград. Под ръководството на Районна прокуратура-Свиленград продължават активните процесуално-следствени действия.

Свиленградската районна прокуратура предприе разследване по бързо производство и срещу двама афганистанци, превели нелегално иракски фамилии у нас.

Също  на 10 декември, към 2 часа през нощта, в района на свиленградското село Михалич, след незаконно преминаване на границата от Република Турция, гранични полицаи са задържали групата от 36 лица, от които 12 деца под 16-годишна възраст. В резултат на извършените оперативни и следствени действия е установено, че двама от задържаните в групата са нейните водачи – 23-годишен и 25-годишен афганистанци. Останалите са семейства, всички са роднини от едно и също село в Ирак. В обясненията си те посочили, че в Турция платили на сирийски каналджия по 1 000 долара на човек, за да бъдат преведени до София.

Всички иракски граждани са подали молби за предоставяне на закрила у нас и са заявили, че бягат от военните действия на Ислямска държава в родината си.

С постановление на наблюдаващия прокурор двамата афганистанци са задържани за 72 часа в ареста на Свиленград, съобщават от Апелативна прокуратура-Пловдив.